Ruzie over aankoop grond bij Waalwijk leidt tot rechtszaak

31 januari 2023

De vastgoedondernemers Remco Vos en Ewald Dudok staan tegenover elkaar bij de rechtbank. Vos kocht een perceel grond bij Waalwijk terwijl de afspraak was dat hij dit samen met Dudok zou doen. Die laatste is ‘not amused’ en daagt zijn concurrent nu voor de rechter. Vos is eigenaar van CTP, een beursgenoteerde vastgoedinvesteerder. Dudok staat aan het hoofd van Dudok Real Estate. Dudok is van mening dat er een afspraak was om de grond in Waalwijk gezamenlijk aan te kopen. Vos spreekt dit tegen.

40 hectare grond

Het gaat om een perceel van 40 hectare. Aan de rechter in Utrecht de taak om te beoordelen of er wel of niet een afspraak was tussen de beide projectontwikkelaars over de aankoop ervan. Met de aankoop van de grond was een bedrag van zo’n 40 miljoen euro gemoeid. Een flinke investering. Maar de grond biedt mogelijkheden tot veel meer. De bedoeling is om op het perceel langs de A59 een bedrijventerrein te vestigen. Dat zal zodra het gereed is honderden miljoenen euro’s waard zijn. Vos staat in de top 5 van de Quote 500. Dudok staat wat lager in de rangorde, maar claimt zeer goed te weten hoe de vastgoedmarkt in Nederland in elkaar zit.

Ruzie over aankoop grond bij Waalwijk leidt tot rechtszaak

Gezamenlijke exploitatie

Vos overtuigde Dudok ervan dat gezamenlijke aankoop van de grond bij Waalwijk zou leiden tot ‘administratieve rompslomp’. Daarom lijkt het CTP beter om de grond alleen aan te kopen en daarvan later de helft aan Dudok te ‘leveren’. Die gaat daarmee akkoord. Dudok betoogde voor de rechtbank dat Vos meerdere keren toezegde met een plan te komen. Dat gebeurde echter niet. Vos is voorstander van het ontwikkelen van een gebied en het vastgoed vervolgens te blijven beheren. Dudok daarentegen is voorstander van verkoop nadat de bouw gereed is. Daardoor miste Vos ‘chemie’ met Dudok. Daar komt volgens de advocaten van CTP nog bij dat er twijfels waren over de financiële draagkracht van Dudok Real Estate over de mogelijkheid om de aankoop van de grond te financieren.

Alsnog een deal?

Tijdens de behandeling van de rechtszaak volgt er vervolgens een bijzondere wending. Dudok meldt dat hij de grond alsnog wil kopen. Vos vindt dat een prima idee. Tijdens een schorsing komen beide heren overeen om ‘er toch nog eens over te gaan praten’. Wat de gesprekken gaan opleveren zal de toekomst uitwijzen.

Bron: Het Financieele Dagblad