Randstedeling vertrekt naar regio’s met goedkopere huizen

13 december 2022

Inwoners van de Randstad verhuizen steeds vaker naar een woning buiten deze regio. Dat is niet omdat ze per se weg willen, maar gebeurt vaak uit noodzaak. Voor veel mensen is een koopwoning in dit deel van Nederland niet meer te betalen. Voor een woning in Oost- of Noord-Nederland betaal je veel minder. Vaak krijg je meer ruimte op de koop toe. Daarnaast zoeken steeds meer mensen de rust van een woonplek buiten de drukke stad.

Verhuizen is lastig

Voor veel mensen is verhuizen nauwelijks een optie. Uit cijfers van het CBS blijkt dat zo’n 900.000 mensen wel willen verhuizen. Ze kunnen echter geen huur- of koopwoning vinden die betaalbaar is. Het gaat daarbij vooral om jongeren die nog bij hun ouders wonen. Maar ook alleenstaanden tot 40 jaar hebben het moeilijk op de woningmarkt. Het gaat daarbij overigens niet alleen om inwoners van de Randstad, al is dat wel de grootste groep.

Randstedeling vertrekt naar regio’s met goedkopere huizen

Landelijk wonen steeds populairder

Veel inwoners van de Randstad die willen verhuizen verkassen naar een andere plaats. Een deel blijft wel in de buurt. Vaak is dit vanwege werk, familie en andere sociale contacten. Maar een groeiende groep kiest voor een huis in een landelijke regio. Wonen in een groene omgeving met voldoende ruimte is erg aantrekkelijk. Een ruime eengezinswoning spreekt veel mensen toch meer aan dan een appartement met alleen een balkon. Zeker gezinnen met kinderen verruilen om die reden de Randstad voor een andere regio. Voor Randstedelingen zijn steden als Arnhem, Nijmegen, Groningen en Leeuwarden steeds vaker een serieuze optie.

Bron: Het Financieele Dagblad