Positief naar het werk en positief weer thuis – met deze tips gaat het lukken

17 september 2018

Kantoormedewerkers zijn ook maar mensen. Er wordt vaak van ze verwacht dat ze stoïcijns en stipt hun werk doen zonder te verzaken. Maar vaak komen dit soort mensen moe en chagrijnig van hun werk en soms gaan ze er ook in zo’n toestand naartoe. En als dat het geval is dan wordt het tijd voor actie. Steeds meer kantoren proberen het werkklimaat voor hun medewerkers te verbeteren. Meer plezier in het werk verhoogt immers de productiviteit.

Een zwembad op kantoor

Er zijn bedrijven die een zwembad hebben voor het personeel. Maar de kans is groot dat jouw baas daar niet voor te porren is. Maar koud water kan wel wonderen doen. Als je jezelf geen tijd gunt voor een douche ’s morgens, gooi dan in ieder geval een plens koud water in je gezicht. Het maakt je wakker en alert.

Weddenschappen verhogen de productiviteit

Het hoeft niet om geld te gaan. Maar als jij de weddenschap aangaat met je collega dat jij op gebak trakteert als zij de hele week stipt om half 9 achter haar bureau zit kan er heel goed voor zorgen dat ze inderdaad op tijd komt. En dat is een stuk positiever dan iedere morgen chagrijnig constateren dat Ellen alwéér te laat is.

Weg met de kantoortuin

In een kantoortuin zit doorgaans en grote groep mensen bij elkaar te werken. En dat is voor veel medewerkers een ramp. Want er zijn mensen die in stilte willen werken, maar er zijn ook mensen die juist goed presteren met wat meer leven om zich heen. Een goede werkgever creëert dus plekken waar je in stilte kunt werken en plaatsen waar je gezellig met je collega’s kunt sparren tijdens het werken.

Een rookpauze zonder sigaretten

Toen roken in de rookruimte of buiten voor het gebouw nog geaccepteerd was zag je ze staan. Van die groepjes collega’s die met een peuk in de aanslag soms minstens een kwartier niet achter hun bureau zaten. En daar werd flink over geklaagd. Maar tijdens zo’n rookpauze kwamen vaak de beste ideeën tot stand. Dus herstel de rookpauze, laat alleen de sigaretten achterwege.

Lang leve de powernap

De powernap is bezig aan een opmars. Steeds meer bedrijven zien er het nut van in dat medewerkers onder werktijd een half uurtje ‘plat’ kunnen. Soms worden daarvoor speciale voorzieningen getroffen. Maar een slaapbank in een niet vaak gebruikte ruimte kan al uitkomst bieden.

De uitraaskamer doet zijn intrede

Een uitraaskamer is niet alleen nuttig voor kinderen met hyperactiviteit. Als er op kantoor een kamer is waar je even lekker uit je dak kunt gaan op harde muziek dn maakt je dat alert en creatief. Maar het kan ook een prima plek zijn om even tot bezinning te komen met een meditatie. En, ook niet onbelangrijk, als het even helemaal mis gaat en je zoekt een plek om uit te huilen kan deze ruimte ook uitkomst bieden. Altijd bete dan de invaliden WC.

Efficiënt vergaderen

Vergaderen met dertig man aan tafel schiet doorgaans niet echt op. Het is veel efficiënter om te overleggen met een klein groepje. Dat groepje moet dan wel bestaan uit mensen met beslissingsbevoegdheid. Een vergadering moet een duidelijk doel hebben. De agenda moet stipt worden gevolgd, het liefst met een tijdslimiet per onderwerp. Als vergaderingen alle kanten op gaan en nergens toe leiden kunnen ze beter worden afgeschaft.

De kantoorkat brengt vrolijkheid

Er zijn bejaardenhuizen die een huiskat hebben. Zo’n kat heeft een heel goede invloed op mensen met dementie. Maar ook op kantoor kan een kat zeer relativerend werken. Als je de introductie van een kantoorkat overweegt, kies dan voor een Cornish Rex of een Sphynx. Die hebben geen vacht en daarmee verklein je de kans dat de kat weer weg moet omdat de koffiejuffrouw allergisch is.

Staren in het haardvuur

Misschien heb je thuis wel een open haard. En misschien zit je soms in het vuur te staren en krijg je ineens het allerbeste idee van de week. Dat kan natuurlijk op kantoor ook. Heb je niet de mogelijkheid om een open haard te installeren? Er zijn ook apps waarmee je een knapperend haardvuur op het scherm van een tv kunt laten verschijnen. Misschien iets minder sfeervol maar je kunt wel in de vlammen staren.

Houd een dagboek bij

Het kan helpen om met regelmaat op te schrijven wat je bezighoudt en waar je mee zit. Wat ging er vandaag goed op het werk? Wat ging fout en hoe kan het beter? Door de gedachten van je af te schrijven kun je er vaak wat van leren. En dan heeft zelfs fouten maken zin.

Bron: NRC