Particuliere investeerders de dupe van afschaffen dividendbelasting

15 oktober 2018

De regering is voornemens de dividendbelasting voor bedrijven af te schaffen. Maar dat heeft grote nadelen voor andere initiatieven. Die nadelen zijn zelfs zo groot dat het leidt tot het staken ervan. Zo besloot Annexum, een bedrijf dat particulieren de mogelijkheid biedt om in vastgoed te beleggen, te stoppen met het opzetten van een systeem om aandelen in vastgoed op ene aantrekkelijke manier te verhandelen. De particuliere belegger zal namelijk twee keer belast worden waardoor het rendement volledig verloren dreigt te gaan.

Fiscale beleggingsinstelling

De meeste vastgoedfondsen in Nederland zijn fiscale beleggingsinstellingen (fbi’s). Een Fbi keert de winst volledig uit aan de beleggers en betaalt daarom geen belasting. Beleggers betalen 15% dividendbelasting maar die kan in veel gevallen worden teruggevraagd via de Belastingdienst. Met het afschaffen van de dividendbelasting besloot het kabinet om fbi’s de verplichting op te leggen zich om te vormen tot een bedrijf dat 21% belasting betaalt en niet meer rechtstreeks belegt in Nederlands vastgoed. Dit heeft forse negatieve gevolgen voor het rendement.

Blockchain technologie

Annexum had het plan opgevat om particuliere investeerders de mogelijkheid te geven om in aandelen vastgoed van huurpanden te verhandelen van woningen, kantoren en winkelpanden. Door gebruik te maken van blockchain technologie kan dit zonder tussenkomst van een beurs en dus bespaart het tijd en kosten. Er werd druk overlegd met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om deze constructie mogelijk te maken. Maar dit kan alleen als Annexum de structuur heeft van een fbi. En dat mag nu dus niet meer als de plannen van de regering doorgaan.

Verdampt rendement

De situatie voor particuliere beleggers wordt zeer ongunstig. Ze betalen 21% vennootschapsbelasting en daar bovenop nog eens 30% van de 4% winst die het kabinet verwacht dat een particuliere belegger maakt op zijn vermogen (Box 3). Dat zou betekenen dat er nog geen 2% rendement overblijft en dat is onacceptabel volgens directeur Boissevain van Annexum. De frustratie is groot. Grote bedrijven en buitenlandse investeerders mogen profiteren, maar kleine particuliere beleggers worden gedupeerd. Dit is iets wat met name de VVD onmogelijk aan zijn kiezers kan uitleggen, aldus Boissevain.

Bron: FD