‘Oogsten’ bouwmaterialen grote verliespost voor Jajo

23 mei 2024

Jajo, het Brabantse bouwconcern, zag vorig jaar de winst in de woningbouwtak halveren. De winst in de tak voor bedrijfshuisvesting steeg daarentegen. De grootste zorgen zitten bij het bedrijfsonderdeel dat bouwmaterialen ‘oogst’.

Omzetdaling door marktomstandigheden

De omzet van Jajo daalde met 6% naar 505 miljoen euro. Dit komt onder andere door “marktomstandigheden” in de woningbouw, zoals bezwaarprocedures, netcongestie, stikstofproblematiek en rentestanden. Hierdoor werden projecten later opgestart en is de oplevering verschoven naar 2024. Ook merkte het bedrijf dat er minder wordt geïnvesteerd in bedrijfsgebouwen.

Winstdaling door goodwill en pensioenindexatieDienst Logistiek Milieu van de TU Delft bouwt circulair nieuw pand

De winst van Jajo daalde met ruim 40% naar 10,1 miljoen euro. Deze forse daling is vooral het gevolg van een waardevermindering op goodwill en een pensioenindexatieverplichting. De brutowinst (EBITDA) daalde met 14% naar 24 miljoen euro, maar is volgens het bestuur desalniettemin “robuust”.

Bedrijfshuisvesting krimpt, winst stijgt

Het grootste bedrijfsonderdeel van Jajo, bedrijfshuisvesting, kromp met 27% naar een omzet van 177 miljoen euro. De winst steeg echter met 39% naar 18 miljoen euro. In het Caribisch gebied gingen de zaken (beton, infra, woningbouw) voor de wind: de omzet steeg met 7% naar 121 miljoen euro. De winst stabiliseerde rond de 11,5 miljoen euro.

Urban mining: tegenvallende groei

Bedrijfsonderdeel Urban Mining kromp qua omzet van 12 naar 10 miljoen euro en leed een verlies van 4,8 miljoen euro. De verwachting was dat in 2025 100 miljoen euro omzet behaald zou worden. De tegenvallende groei komt door de vertraging van de CO2-inprijzing.

Verwachting: stijgende omzet in 2024

Jajo verwacht dat de omzet in 2024 zal stijgen. Het bedrijf heeft een “goed gevulde” orderportefeuille en ziet een “onverminderd grote vraag” naar woningen. Verder verwacht het bedrijf dat er minder in nieuw commercieel vastgoed wordt geïnvesteerd en meer in bestaande bouw.

Jajo in het kort

Jajo heeft 1.161 werknemers en bestaat uit 33 zelfstandige bedrijven. Het heeft dochterondernemingen in het Caribisch gebied en Polen. Belangrijke dochterbedrijven zijn: Janssen de Jong Bouw, Van Zanten Bouw, New Horizon, Hercuton, Remco en Koninklijke Woudenberg.

Bron: cobouw.nl