Ongekend goed jaar voor de kantorenmarkt

9 januari 2018

Buitenlandse vastgoedbeleggers hebben op de valreep van 2017 nog enkele kantoren in Nederland in handen gekregen. Zo zijn de kantoren van bijvoorbeeld het ingenieuersbureau Movares en taxidienst Uber allemaal van eigenaar gewisseld. Het is typerend voor het goede jaar dat de Nederlandse kantorenmarkt kende. Uit een schatting van de vastgoedadviseur JLL blijkt dat beleggers voor €8 miljard aan kantoorpanden kochten. In de crisisjaren tot 2013 kwamen de investeringen nauwelijks boven de €2 miljard uit.

Lage rente, hoge rendementen

Het overvloed aan kapitaal en de lage rente maken de vastgoedmarkt zo aantrekkelijk voor investeerders. De lage rente is extra aantrekkelijk, omdat vastgoed doorgaans met voornamelijk geleend geld wordt gefinancierd. Door de lage financieringslasten stijgt het rendement wat op de kantorenmarkt in 2016 goed was voor een rendement van 9,3%.

Leegstand

In de jaren voor de crisis zijn in Nederland veel kantoren bijgebouwd, terwijl de leegstand op dat moment al hoog was met 10%. Tijdens de crisis schoot dit al snel naar 17%, maar inmiddels is dit landelijk weer teruggelopen tot 11%. Dit dankzij het transformeren van leegstaande kantoren en de aantrekkende werkgelegenheid in met name Amsterdam. Hier nadert de leegstand zelfs 6,5%.
Terwijl op aantrekkelijke locaties nauwelijks goede kantoorpanden te vinden zijn, is op minder aantrekkelijke locaties de leegstand nog steeds hoog. Omdat er weinig nieuwe kantoren worden bijgebouwd, zullen er weinig nieuwe kantoren bijgebouwd gaan worden. Wel zijn er signalen dat gemeenten de bouw van nieuwe kantoren mogelijk willen maken waar nog altijd veel leegstand is.

 

Bron: Financieele Dagblad