Onderzoek naar corruptie bij gemeente Rotterdam

12 december 2023

In de herfst van 2019 wordt Ruud, projectleider bij de gemeente Rotterdam, belast met de grootschalige renovatie van museum Boijmans van Beuningen. Deze taak omvat ook de asbestsanering van het pand.

Lyons Brokery: een ondoorzichtig bedrijf

Ruud verleent de asbestsaneringstaak aan Lyons Brokery, een bedrijf zonder website, kantoor, of werknemers. Dit roept vragen op over de selectiecriteria, aangezien het bedrijf eerder door de gemeente was ingehuurd.

Intern conflict en corruptiesignalenMaakt de gemeente Rotterdam plannen met te grote risico’s

Binnen de gemeente ontstaat in 2020 onrust. Ambtenaren van de afdelingen Vastgoed en Projectmanagement uiten bezorgdheid over dubieuze betalingen, onjuiste facturen, en andere verdachte praktijken. Vooral projectleider Ruud staat onder verdenking.

Vastgoedmanagement slaat alarm

De managers van Vastgoed starten een onderzoek in 2020, dat resulteert in een memo met verontrustende signalen over fraude en corruptie. Ze stuiten op verdachte financiële transacties, dubieuze opdrachten, en ongebruikelijke praktijken.

Gemeentedirectie negeert signalen

Ondanks herhaalde waarschuwingen van Vastgoedmanagement weigert de directie dieper op de zaak in te gaan. Directeur Carlo Schreuder ontkent integriteitsschendingen en wijst verdere onderzoeken af.

Voetbalactiviteiten van Ruud

Naast zijn ambtenarenbaan blijkt Ruud actief te zijn als voetbalmakelaar en manager van talenten. Er ontstaat een financiële relatie tussen Ruud en installatiebedrijf Roodenburg, wat vragen oproept over belangenverstrengeling.

Rijksrechercheonderzoek en reactie Ruud

De Rijksrecherche is al ruim een jaar bezig met een onderzoek naar mogelijke misstanden. Ruud, geschorst door de gemeente, ontkent en beweert slachtoffer te zijn van een lastercampagne.

Bron: nrc.nl