Oefening baart kunst, een oude waarheid die nog steeds actueel is

29 juli 2019

Ben Tiggelaar, organisatiedeskundige en daarnaast een bekende columnist van NRC Next, legt het heel simpel uit. Als je iets wilt leren dan is het niet voldoende om een cursus te volgen of een boek te lezen. Want daarna zal je de opgedane kennis in de praktijk moeten brengen en dat gaat vaak niet vanzelf. Als je een kookboek leest maakt dat je nog geen topkok, als je een cursus coachend leidinggeven volgt maakt je dat nog geen gevierd leider. Oefen je vaardigheden, is zijn advies.

Gebruik de zomer om te oefenen

De zomerperiode is bij veel bedrijven een rustige tijd. Medewerkers genieten van hun vakantie en zij die wel aanwezig zijn hebben vaak wel wat tijd over. Een ideale periode dus om het voornemen ‘Oefen je vaardigheden’ waar te maken. Welke vaardigheden kun je bijvoorbeeld trainen? Ben Tiggelaar doet een paar suggesties:

1. Oefen in het luisteren: Goed luisteren is een vaardigheid die goud waard is. Je kunt dit oefenen door tijdens de rustige zomerperiode bewust gesprekken met collega’s of met vrienden aan te gaan en daarbij specifiek te focussen op luisteren naar de ander.

2. Benut vergaderingen voor meer participatie. Als er tijdens het werkoverleg niet zo veel op de agenda staat, geef dan iedereen de gelegenheid om aan het woord te komen. Stel gerichte vragen en waak ervoor dat er te snel conclusies worden getrokken. Dit bevordert de betrokkenheid van medewerkers, omdat ze het idee krijgen echt gehoord te worden.

3. Geef eens een compliment. Het geven van kritiek, daar zijn we vaak erg goed in aldus Tiggelaar. Maar geef ook eens een compliment. Spreek je waardering uit als je iets echt goed of leuk vindt van een collega. Door ook eens een compliment te geven wordt opbouwende kritiek vaak veel beter opgepakt.

Door vaardigheden te oefenen tijdens de zomermaanden kun je daar in de periode daarna flink profijt van hebben. Oefen je vaardigheden is dan ook een advies waar je echt wat mee kunt als je het serieus aanpakt.

Bron: NRC Next