NSI heroverweegt plannen met kantoren

22 april 2023

Vastgoedbelegger NSI had grootse plannen met kantoren in onder andere Amsterdam-Zuid (Vitrium) en Amsterdam-Zuidoost (Laanderpoort). Deze projecten worden voorlopig uitgesteld en wellicht gaan se helemaal niet meer door. De belangrijkste redenen zijn de fors gestegen rente en het veranderde klimaat op de markt voor kantoorvastgoed. Het bedrijf wil meer inzetten op aankoop van vastgoed in plaats van het huidige kantorenbezit te renoveren. De herontwikkeling van Well House, gevestigd aan de populaire Amsterdamse Zuidas was in 2022 al uitgesteld.

Minder huurinkomsten

In 2021 deed NSI onder meer winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam van de hand. Hierdoor daalden de huurinkomsten uiteraard flink. Het was de bedoeling om deze inkomsten met de herontwikkeling van vastgoed in 2026 weer op peil te hebben. Maar de fors opgelopen bouwkosten sinds 2022 zetten voorlopig een streep door deze plannen. Bij de herontwikkeling speelt bovendien mee dat hiervoor volledige instemming nodig is van de Vereniging van Eigenaren, conform een recente uitspraak van de Hoge Raad. Dit kan betekenen dat er sowieso uitstel komt als er bezwaren worden ingediend.

Belastingverhoging

Voor vastgoedbelegger NSI speelt ook een rol dat de overheid de belastingregels voor beleggers wil wijzigen. Zij vallen als de plannen doorgaan vanaf 2025 niet langer onder de regeling fiscale beleggingsinstellingen. Grote bouwbedrijven, waaronder NSI, proberen de overheid op andere gedachten te brengen. Dit lijkt vooralsnog niet succesvol. NSI zal eind 2023 een beslissing nemen over de fiscale toekomst van het bedrijf.

Bron: Het Financieele Dagblad