De Nederlandse woningmarkt: koopwoning versus huurwoning

13 februari 2024

Econoom Matthijs Korevaar bekritiseert het huidige woningmarktbeleid. Hij stelt dat de overheid te veel focust op het stimuleren van koopwoningen, terwijl dit ten koste gaat van huurders. De focus op koopwoningen drijft de prijzen omhoog en maakt het voor starters steeds lastiger om een woning te bemachtigen.

Nadelen van het huidige beleidDalende huizenprijzen en afnemende transacties

De soepele toegang tot hypotheken en de lage overdrachtsbelasting voor starters drijven de huizenprijzen omhoog. Dit zorgt voor schaarste, wat de huurprijzen doet stijgen. Beleidsmaatregelen zoals de opkoopbescherming bevoordelen koopstarters ten koste van huurders. Mensen die nieuw zijn in een stad of regio hebben minder kans op een huurwoning.

Alternatieven

Het verhogen van de belasting op de eigen woning kan koopwoningen minder aantrekkelijk maken en de huizenprijzen stabiliseren. Afschaffen van de hypotheekrenteaftrek maakt koopwoningen duurder en kan de vraag naar koopwoningen verminderen. Verlagen van de maximale hypotheek zorgt voor meer stabiliteit in de huizenmarkt en verkleint de risico’s. Stimuleren van meer samenwonen kan de druk op de woningmarkt verminderen.

De focus op koopwoningen in het Nederlandse woningmarktbeleid is problematisch. Er is behoefte aan een meer gebalanceerde aanpak die huurders ook in hun belangen voorziet. De overheid moet keuzes maken en durven te investeren in oplossingen die de woningmarkt eerlijker en stabieler maken.

Bron: fd.nl