Minder kantorentransformatie

17 juli 2017

Bron: Het Financieele Dagblad

De eerste zes maanden van dit jaar zijn 206.000 m² aan kantoorvloer getransformeerd, 134.000 m² minder dan begin 2016, een duidelijke trendbreuk. Sinds 2013 nam het aantal juist hard toe. Het laaghangend fruit is nu echter inmiddels geplukt.

Kantoren uit de jaren 70 en 80 waren bouwtechnisch het meest geschikt voor transformatie, alleen zijn er nu steeds minder van dat soort panden beschikbaar op geschikte locaties. Gevolg is dat steeds nieuwere panden worden omgebouwd. De getransformeerde kantoren waren in 2014 globaal genomen 40 jaar oud, nu is dat 37 jaar.
Omdat lege kantoren op de meest aantrekkelijke locaties opdrogen, worden er ondanks het grote tekort ook steeds minder kantoren omgebouwd tot woning. Vorig jaar werd nog 93% van de omgebouwde kantoren getransformeerd tot woning, nu was dat 65%.

In Amsterdam speelt ook mee dat de vraag naar kantoren zo hard is gestegen dat er juist een tekort dreigt te ontstaan. Daardoor worden leegstaande kantoren weer opgeknapt tot een modern en nieuw kantoor.