Miljoenendeals voor institutionele beleggers

5 december 2017

Drie jaar geleden kocht de Duitse belegger Patrizia zo’n 5500 woningen van de corporatie Vestia die in de problemen zat. Afgelopen vrijdag stootte de belegger op de valreep van 2017 voor 200 miljoen aan woningen af uit de oude Vestia-portefeuille. De Nederlandse woningbelegger Amvest en corporatie Woonzorg Nederland kopen de woningen over.

Voor Patrizia is het een goed moment om de vastgoedportefeuille op te schonen. De afgelopen jaren heeft de belegger ook veel huurwoningen opgekocht, maar om de portefeuille stabiel te houden, wordt een deel afgestoten. De woningen die worden verkocht liggen vooral in de minder gunstig gelegen steden buiten de Randstad.

Stabiele Beleggingen

De deal van Patrizia vormt het begin van een reeks grote transacties die de komende weken rond de 800 miljoen moeten opbrengen. De hoge prijzen verleiden de beleggers om een deel van hun huurwoningen af te stoten. Er is een overvloed aan kapitaal op zoek naar rendement door de extreem lage rente. Huurwoningen worden gezien als een stabiele belegging, aangezien de kans op leegstand in voornamelijk de stedelijke regio’s op dit moment beperkt is.

Stijgende Prijzen

De interesse van binnenlandse en buitenlandse investeerders drijft de prijzen enorm op. Waar de belegger drie jaar geleden nog 80% of 90% van de leegwaarde van een huurwoning betaalde, betalen ze nu inmiddels 100% of meer. Het zijn vooral Nederlandse institutionele beleggers die nu een deel van hun woningportefeuille verkopen. Zij maken vooral gebruik van het momentum in de markt om hun portefeuille op te schonen. In veel gevallen wordt het oude bezit, of de woningen in kleinere plaatsen buiten de Randstad verkocht. Om de transactie toch interessant te houden voor potentiele kopers, doen ze er nog wat goede woningen bij. De rendementen buiten de Randstad liggen vaak hoger, terwijl het risico nog steeds beperkt is.

 

Bron 1: Het Financieele Dagblad