Middeninkomens kunnen geen woning vinden

27 november 2017

Voor middeninkomens is het vaak lastig om een geschikte woning te vinden. De vrije huursector is niet betaalbaar en de sociale huurwoningen zijn niet toegankelijk. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft hier een studie over gepubliceerd. huis

Onder de middeninkomens worden 1,5 miljoen huishoudens gerekend. Hiervan kan ongeveer 28%, dus circa 425.000 huishoudens, niet meer dan € 700 per maand betalen voor een huurwoning. Zij komen over het algemeen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning of huurtoeslag. Het gaat vooral om de lage inkomens tussen de € 34.700 en € 38.700. Er blijven weinig woningen over waar zij terecht kunnen.

Middeninkomens gezien als scheefhuurders

De huishoudens met middeninkomens die wel huren in de sociale sector worden vaak gezien als scheefhuurders. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft echter geconcludeerd dat bijna de helft van deze huishoudens een woning buiten de sociale sector niet zou kunnen betalen. Een mogelijke oplossing voor het woningtekort voor deze groep zou zijn om de toegang tot de sociale sector te verruimen. Dit zal echter wel extra druk opleveren in die sector.

Bron: Het Financieele Dagblad