Markt voor vakantiehuizen koelt af: analyse en trends

11 juli 2024

Einde van de boom in vakantiewoningtransacties

Het afgelopen jaar markeerde het einde van een bloeiperiode in de markt voor vakantiewoningen. De totale waarde van vastgoedtransacties op vakantieparken bedroeg in 2023 bijna €900 miljoen, wat bijna 30% lager is dan het voorgaande jaar. De ooit explosieve groei tijdens de pandemie, gedreven door lage rentetarieven en een vlucht van beleggers uit de reguliere woningmarkt, is nu duidelijk afgenomen.

Verzadiging en onzekere toekomst

Directeur Geert Dijks van Hiswa-Recron waarschuwt voor een verzadigde markt en een onzekere toekomst. De verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,4% en strengere fiscale regels hebben de vraag naar recreatief vastgoed beïnvloed. Beleggers die recentelijk in deze markt zijn gestapt, worden geconfronteerd met de uitdaging van rendabiliteit, wat kan leiden tot verwaarlozing van oudere huisjes.

Teruglopende transacties en prijzen

Het Kadaster rapporteerde een daling in het aantal vakantiewoningen dat van eigenaar wisselde, van 5700 naar 4000. De gemiddelde koopprijs daalde licht tot €224.000, volgens onderzoeker Diane Stiemer. Hoewel er meer transacties zijn gevonden dankzij verbeterde registratie door het Kadaster, blijft het vergelijken van rapporten uitdagend.

Verschuivingen in hypotheekmarkt

Hoewel de gemiddelde koopprijs daalde, steeg de gemiddelde hypotheeksom tot €290.000, een stijging van ruim 4%. Grote banken zoals ABN Amro, ING en Rabobank financieren steeds minder vakantiewoningen, wat een verschuiving in de hypotheekmarkt laat zien. Particuliere beleggers tonen minder interesse vanwege gestegen rentetarieven.

Toenemende complexiteit en registratiekwesties

Het Kadaster heeft voor het eerst gekeken naar standplaatsen op vakantieparken, zoals stacaravans en chalets. Deze zijn vaak niet volledig geregistreerd door gemeenten, waardoor het lastig is om eigenaarschap vast te stellen. Experts pleiten voor strengere registratieplichten om witwaspraktijken tegen te gaan en de transparantie te vergroten.

Politiek standpunt en regulering

Voormalig minister Hugo de Jonge zag geen noodzaak voor strengere regelgeving in de vakantieparksector, vanwege mogelijke inbreuken op de privacy. Echter, opsporingsautoriteiten uiten zorgen over vermenging van boven- en onderwereld in deze sector, wat blijft zorgen baren.

De markt voor vakantiehuizen ondergaat een verschuiving, gekenmerkt door afnemende transacties, veranderende hypotheekvoorwaarden en toenemende reguleringskwesties, die samen de toekomst van deze sector bepalen.

Bron: fd.nl