Makelaars willen maatregelen om meer nieuwbouw te realiseren

19 oktober 2018

De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs) vindt dat het Rijk nu echt met duidelijke plannen moet komen vanwege het tekort aan nieuwbouw. Er komen steeds minder nieuwe woningen en de prijzen blijven maar stijgen. Dit is geen wenselijke ontwikkeling volgens de NVM. De doorstroming naar nieuwe woningen stopt, met alle gevolgen van dien.

Het Rijk bemoeit zich niet meer met de woningmarkt. De gemeentes en provincies zijn verantwoordelijk voor het beleid. Volgens de NVM doen zij echter niet genoeg om de nieuwbouw van woningen te stimuleren. Het woningaanbod blijft namelijk dalen. Het laatste jaar is het aanbod met maar liefst 30 procent afgenomen. Maar de vraag is groot. Daardoor stijgen de prijzen. De gemiddelde verkoopprijs is tien procent gestegen en staat nu op een recordhoogte van 292.000 euro. De concurrentie is hevig, want woningen staan nog maar kort te koop: gemiddeld zo’n 40 dagen.

De NVM ziet het somber in voor de komende jaren. Het lijkt er niet op dat er iets gaat veranderen. Het doel is om per jaar 75.000 nieuwe woningen te bouwen, maar het is nu al duidelijk dat dit niet gaat lukken. Provincies en gemeentes werken niet mee, daarom wil de NVM dat er dwingende maatregelen komen vanuit het Rijk. Er moet een duidelijk plan komen zodat er meer nieuwbouw mogelijk is.

Bron: NRC.nl