Makelaars: huizenprijzen iets gestegen in derde kwartaal

9 oktober 2023

De huizenprijzen in Nederland hebben voor het tweede opeenvolgende kwartaal een lichte stijging laten zien, volgens gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Bestaande koopwoningen werden 1,7% duurder in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Deze stijging komt echter met zorgwekkende ontwikkelingen voor woningzoekenden.

Marktkrapte en aanboduitdagingenVerbetering van doorstroming essentieel voor woningmarkt

Ondanks het nijpende woningtekort blijft de markt krap vanwege het beperkte aanbod. Nieuwe cijfers van de NVM tonen aan dat er weinig huizen te koop zijn gezet, wat een uitdaging vormt voor huizenzoekers. De marktbalans blijft ver te zoeken volgens de NVM.

Huizenprijzen op jaarbasis nog steeds gedaald

Hoewel er op kwartaalbasis een stijging is, dalen de huizenprijzen nog steeds op jaarbasis. In de maanden juli, augustus en september waren de huizenprijzen 1,7% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Enkele regio’s vertoonden wel een lichte stijging op jaarbasis, zoals Midden-Limburg en Alkmaar.

Aanbodtekort en verminderde keuzemogelijkheden

Het aanbod van woningen blijft schaars, met slechts 28.854 woningen te koop bij NVM-makelaars aan het einde van het derde kwartaal, vergeleken met bijna 35.000 in dezelfde periode vorig jaar. Kopers hebben gemiddeld de keuze uit 2,6 woningen.

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen blijft achter

Ook het aantal verkochte nieuwbouwwoningen blijft achter bij voorgaande jaren. In het derde kwartaal werden 5100 nieuwbouwwoningen verkocht, een stijging vergeleken met eerder dit jaar maar nog steeds op het laagste niveau sinds 2014. De gestegen rentes blijven de belangrijkste oorzaak van deze terugval.

Prijsdaling nieuwbouwwoningen en onzekerheden over betaalbaarheid

Hoewel de prijzen van nieuwbouwwoningen zijn gedaald, blijven ze hoog met een mediane verkoopprijs van €474.000 in het derde kwartaal. De onzekerheid over de betaalbaarheid van woningen wordt versterkt door de gestegen hypotheekrentes, momenteel op het hoogste niveau van dit jaar.

Toekomstige onzekerheden en pessimisme onder makelaars

Het pessimisme onder makelaars groeit vanwege de combinatie van stijgende prijzen, hogere rentes en een beperkt betaalbaar woningaanbod. Er is een groeiende behoefte aan voldoende nieuwbouw om de druk op de markt te verlichten en de kansen voor woningzoekenden te verbeteren.

Bron: fd.nl