Luxere sociale huurwoningen te goedkoop

27 november 2017

Onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) zijn tot de conclusie gekomen dat woningcorporaties de luxere sociale huurwoningen te goedkoop aanbieden. Hierdoor zouden wachtlijsten onnodig lang zijn. Omdat huurders relatief weinig extra geld betalen voor een luxere woning, zouden zij minder snel doorstromen. De onderzoekers raden aan om huurprijzen van eenvoudigere woningen te verlagen en de die van luxere woningen omhoog te brengen.

‘Korting’ op luxere sociale huurwoningen

Volgens het woningwaarderingssysteem zouden corporaties meer huur mogen vragen voor de luxere woningen. Zoals het nu gaat krijgt een huurder eigenlijk korting op de huurprijs. Een verdubbeling van het aantal punten volgens het waarderingsstelsel leidt namelijk tot gemiddeld slechts een huurverhoging van 19%.

Rekening houden met WOZ-waarde

prijsstijging

Het CPB raadt woningcorporaties aan om kleiner en goedkoper te bouwen. Volgens de onderzoekers van het CPB moeten woningcorporaties daarnaast meer kijken naar de WOZ-waarde bij het bepalen van de huurprijs. Dan worden meer gewilde woningen automatisch met een hogere huurprijs aangeboden, wat de doorstroming kan bevorderen. Uiteraard moet de huurprijs niet volledig op de WOZ-waarde worden gewaardeerd. In dat geval kunnen huurders met een lager inkomen bijna niet meer huren in steden met een hoge WOZ-waarde.

Bron: Het Financieele Dagblad