Levende bureaulampen

16 januari 2018

Door middel van een nieuwe technologie kunnen planten de simpele bureaulampen vervangen.

Onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben ontdekt hoe planten licht kunnen geven. Dit kan zelfs de bureaulampen of straatverlichting vervangen. Het licht geven gebeurd door middel van een enzym. Hierbij wordt de energie door dit enzym bijna volledig omgezet in licht. Dit enzym wordt gekoppeld aan nano deeltjes en vervolgens opgelost in vloeistof. Wanneer de planten ondergedompeld worden in de oplossing, nemen ze via de steeltjes en de bladeren de vloeistof op.

toekomstperspectief

Wereldwijd is verlichting goed voor zo’n twintig procent van de energieconsumptie. Daarnaast is niet in alle landen stroom in massa’s voorradig. Lichtplanten kunnen in de toekomst een groot deel van de lampen vervangen, wat de energieconsumptie sterk omlaag haalt. Ze zijn ook de planten aan het testen met een stofje die het enzym kan neutraliseren wanneer er zonlicht is. Op die manier geeft de plant enkel licht wanneer de zon niet schijnt.
Inmiddels zijn ze erin geslaagd om een tien centimeter grote waterkers ruim vier uur te laten oplichten. Het begin naar het laten oplichten van de grote exemplaren is gemaakt en volgens de onderzoekers een koud kunstje.

Bron: Het Financieele Dagblad