Laag energielabel koopwoning? Minder hypotheek vanaf 2024

28 november 2022

Vanaf 2024 kunnen huizenkopers minder hypotheek krijgen voor een huis met een laag energielabel. Een slecht geïsoleerd huis betekent immers hogere kosten. Die kunnen flink oplopen met de energieprijzen anno 2022. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de prijzen voor gas en stroom op korte termijn weer zullen dalen. Daarom willen hypotheekverstrekkers voorkomen dat huiseigenaren in financiële problemen komen.

Advies van het Nibud

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening volgt het advies van budgetvoorlichter Nibud. Het Nibud geeft ieder jaar advies over de normen voor het verstrekken van leningen aan huizenkopers. De minister gebruikt 2023 om de plannen voor het koppelen van de hypotheek aan het energielabel nader uit te werken.

Laag energielabel koopwoning Minder hypotheek vanaf 2024

Aanpassing leennormen in 2023

Ook op advies van het Nibud gaan de maximaal te lenen bedragen voor een hypotheek in 2023 iets naar beneden. Er wordt daarbij rekening gehouden met de gestegen kosten voor de boodschappen en energie. Hier staat echter tegenover dat de lonen naar verwachting in 2023 met gemiddeld 3,7% zullen stijgen. Hierdoor gaat het maximaal te lenen hypotheekbedrag weer iets omhoog. Ook wordt bij stellen het inkomen van beide partners vanaf 2023 voor 100% meegeteld.

Gezond verstand gebruiken

Los van de maatregelen die eraan gaan komen adviseert het Nibud huizenkopers om ‘het gezond verstand te gebruiken’. Het energielabel is een belangrijke factor bij het kopen van een huis. Bij het bepalen van de ruimte in het inkomen voor de hypotheek worden de energielasten niet meegenomen. Dit is dus de verantwoordelijkheid van de kopers. Kopers letten hier overigens al meer op dan voorheen. Uit cijfers van de NVM blijkt dat een woning met energielabel C gemiddeld 50.000 euro meer oplevert dan een vergelijkbaar huis met label G. Voor het verduurzamen van de woning kunnen kopers overigens ook na 2023 extra geld lenen. Voor de installatie van een warmtepomp of zonnepanelen of voor isolatie kan maximaal 9.000 euro extra worden geleend. Wordt de woning volledig zelfvoorzienend qua energie, een zogenaamde ‘nul op de meter woning’ dan kan hiervoor maximaal 25.000 euro extra worden geleend.

Bron: Het Financieele Dagblad