Koophuis over twee jaar gemiddeld € 300.000

12 februari 2018

Huizenprijzen blijven de komende twee jaar behoorlijk door stijgen, hoewel ze in 2019 zullen afvlakken. In “Kwartaalbericht Woningmarkt” geven economen van de Rabobank aan dat ze een prijsstijging van 8% verwachten voor dit jaar en 7% voor 2019. In 2017 is een koophuis 7,6% duurder geworden.

koophuis

Prijsstijging koophuis niet enkel positief

De economen van de Rabobank geven aan dat de verhuisgeneigdheid van Nederlanders hoog is en zelfs nog is toegenomen. Hierdoor al een huis over twee jaar gemiddeld € 300.000 kosten, wat vervelende gevolgen heeft. Zo is er een groeiende groep starters waarvoor koophuizen niet meer bereikbaar zijn en steken huishoudens zich steeds dieper in de schulden.

Stijging aantal woningverkopen

Vooral buiten de Randstad zijn er in 2017 veel meer huizen verkocht dan in 2016. Het aantal verkopen steeg in Gelderland met bijna 19%, in Drenthe met bijna 23% en in Flevoland zelfs met meer dan 24%. Senior markteconoom Christian Lennartz verwacht dat deze stijging van huizenprijzen buiten de Randstad zal doorzetten. In de steden zal het aantal verkopen stagneren of dalen.

De sterke toename in huizenverkopen buiten de Randstad houdt verband met de stijging van verkoopprijzen. Omdat huizenbezitters hun woningen weer “boven water” zien komen, kunnen zij hun uitgestelde verhuiswensen gaan verwezenlijken. De woningen worden weer meer waard dan de hypotheek, wat het verhuizen eenvoudiger maakt.

Bron: Het Financieele Dagblad