Karakterontwikkeling overkomt je

27 maart 2019

Ben Tiggelaar is gedragspsycholoog. In zijn columns in NRC Next gaat hij in op hoe de mens in elkaar zit. In deze column beschrijft hij het veranderen van iemands karakter. Als gevolg van levenservaring en de dingen die je overkomen kan je karakter in de loop der jaren flink veranderen, constateert Tiggelaar.

Sleutelen aan je persoonlijkheid is niet zonder risico

Vooraanstaande psychologen constateren dat het inderdaad mogelijk is om door middel van training wat minder introvert te worden of juist wat bescheidener. Maar dit ‘sleutelen’ aan je persoonlijkheid is niet zonder risico’s, waarschuwen zij. De psychologie deelt mensen de laatste jaren in aan de hand van de Big Five dimensies, namelijk vriendelijkheid, extraversie, openheid tegenover nieuwe inzichten, emotionele stabiliteit en zorgvuldigheid. Als je je persoonlijkheid wilt trainen, zo concluderen de onderzoekers, dan is dat mogelijk door nieuw gedrag te trainen.

Karakterontwikkeling overkomt je

Hoe kun je je karakter veranderen?

Als je je karakter wilt veranderen is het belangrijk om daarbij kleine tappen te zetten. Wil je bijvoorbeeld emotioneel stabieler worden dan kun je een dagboek gaan bijhouden waarin je voor jezelf beschrijft hoe je met emoties omgaat. Wil je meer extrovert worden, begin dan eens met het groeten van het personeel in winkels of gewoon op straat. Als zo’n kleine stap vruchten afwerpt dan kun je daarin de stimulans vinden om een volgende stap te zetten.

95% van de mensen wil wel wat aan zijn karakter veranderen

Uit enquêtes blijkt dat maar liefst tot 95% van de mensen wel iets aan zijn of haar karakter zou willen veranderen. Het goede nieuws is dat dit zeker mogelijk is. Het slechte nieuws is dat je er wel echt wat voor moet doen. Als je je van alles voorneemt en vervolgens geen actie onderneemt is de kans groot dat je karakter wel verandert, maar juist in tegenovergestelde richting dan de bedoeling was.
Bron: NRC Next