Kantoorleegstand stijgt voor het eerst sinds 2015

5 maart 2024

Toenemende leegstand

De leegstand van kantoorruimte in Nederland is voor het eerst sinds 2015 weer gestegen. In het laatste kwartaal van 2023 stonden 2100 gebouwen leeg, een stijging van 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

OorzakenDit zijn de plannen van de nieuwe eigenaar met het kantoor van ABN Amro op de Zuidas

De toenemende leegstand is te wijten aan verschillende factoren:

  • Thuiswerken: Door de coronapandemie zijn veel mensen meer thuis gaan werken. Bedrijven hebben hierdoor te grote kantoren.
  • Faillissementen: Het oplopend aantal faillissementen zorgt ervoor dat er meer kantoorruimte beschikbaar komt.
  • Beperkte groei van kantoorbanen: De groei van het aantal kantoorbanen is de laatste jaren beperkt, waardoor er minder vraag is naar kantoorruimte.

Eisen aan kantoorruimte

Bedrijven stellen steeds hogere eisen aan kantoorruimte. De gebouwen moeten kwaliteit en comfort bieden en voldoen aan de strengste duurzaamheidseisen. Kantoren die niet beschikken over energielabel A+ of hoger, staan gemiddeld twee jaar leeg.

Toekomstperspectief

De toekomst van de kantorenmarkt is onzeker. De vraag naar kantoorruimte zal de komende jaren waarschijnlijk afnemen, terwijl het aanbod toeneemt. Vastgoedeigenaren zullen moeten investeren in verduurzaming en de verblijfskwaliteit van hun kantoren om competitief te blijven.

Bron: cobouw.nl