Justitie start fraudeonderzoek naar verbouwing museum Boijmans

25 maart 2024

Het Openbaar Ministerie is gestart met een strafrechtelijk onderzoek naar vermeende corruptie en fraude bij aanbestedingen met betrekking tot het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen. Aanleiding hiervoor is een artikel in NRC van december vorig jaar waarin mogelijke fraude met asbestverwijderingsopdrachten werd belicht.

Doorzoekingen in Den Haag en Echt na aangifte

Naar aanleiding van een aangifte door de gemeente Rotterdam heeft de Rijksrecherche woningen doorzocht in Den Haag en Echt. De focus lag hierbij op de woningen van een ambtenaar van de gemeente en een 82-jarige ondernemer uit Echt.

Verdenkingen tegen ambtenaar en ondernemer

De verdachte ambtenaar, projectleider Rudy de B., zou via zijn privébedrijven betaald zijn door een installatiebedrijf waar hij als ambtenaar tevens opdrachten aan verstrekte. Ook wordt hij in verband gebracht met opdrachten aan de verdachte ondernemer, Bep G., voor de verbouwing van Boijmans, terwijl andere partijen even geschikt leken voor de klus.

Signalen van fraude eerder genegeerd

NRC onthulde dat ambtenaren de gemeente herhaaldelijk waarschuwden voor mogelijke onregelmatigheden bij renovatieprojecten, waaronder die van Boijmans. De gemeente nam deze signalen niet serieus genoeg en stelde pas na het artikel een extern onderzoek in.

Aangifte na verdenkingen van ambtelijke corruptie

De gemeente Rotterdam deed aangifte nadat verdenkingen van ambtelijke corruptie waren gerezen tijdens het onderzoek naar de geschorste ambtenaar. Bronnen rond dit onderzoek melden betalingen van leveranciers aan een van de privébedrijven van de ambtenaar, evenals onzakelijke gunningen en goedkeuringen van facturen aan bedrijven.

Bron: nrc.nl