Jaarbeurs: verbouwen in plaats van nieuwbouw

30 oktober 2022

In 2019 werden plannen gepresenteerd voor een grondige renovatie voor de bebouwing van het Jaarbeursplein. Inmiddels zijn deze plannen van tafel. Oorzaak zijn de fors opgelopen kosten. Er wordt nu gekozen voor renoveren in plaats van sloop en nieuwbouw. Onder meer de inflatie en hogere energiekosten zorgen ervoor dat de Koninklijke Jaarbeurs de plannen moet aanpassen.

Beurskwartier

Al sinds 2016 wordt er gepraat over de ontwikkeling van het gebied op en rond het Jaarbeursplein. Het gebied rond de Jaarbeurs moet de schakel worden tussen de nieuw te ontwikkelen wijk Beurskwartier en Utrecht CS. De oorspronkelijke plannen werden ontwikkeld door MVRDV. De huidige gebouwen zouden allemaal worden gesloopt. Daarvoor in de plaats moest een groene wijk komen. Op de nieuwe gebouwen van de Jaarbeurs was een stadspark voorzien. Totale kosten van deze plannen bedroegen 1,2 miljard euro. De Jaarbeurs zou hiervan zelf 300 miljoen voor zijn rekening nemen.

Veranderde behoefte

De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat klanten andere wensen hebben. Ceo Jeroen van Hooff geeft als voorbeeld een klant die graag een beurshal wil kunnen combineren met een congrescentrum. Bijkomend punt is dat de kosten inmiddels fors zijn gestegen voor de herontwikkeling van het Jaarbeursplein. De Jaarbeurs zou fors meer moeten investeren. Dit vindt Van Hooff onverantwoord. Om te besparen op de kosten wordt nu gekozen voor grondige renovatie van de bestaande hallen. Het dakpark is geschrapt, evenals een eerder ingeplande ‘logistieke straat’.

Gefaseerde uitvoering

Er wordt nu gekozen voor gefaseerde uitvoering van de renovatie. Het eerste project betreft een grote hal en bijbehorende parkeerplaatsen. Die parkeerplaatsen vervallen omdat de gemeente er plannen heeft voor woningbouw. De Jaarbeurs beraadt zich nog of zij voor de nieuwe plannen opnieuw in zee gaat met architectenbureau MVRDV. De Jaarbeurs moet extra op de financiën letten omdat de twee coronajaren forse verliezen gaven van ruim 12 miljoen in 2020 en ruim 5 miljoen in 2021. Het jaar voor corona draaide het bedrijf nog een recordwinst.

Bron: Het Financieele Dagblad