Woningisolatie goed genoeg om zonder aardgas te kunnen?

18 augustus 2021

De discussie laait steeds meer op: kan mijn huis zonder aardgas? Kiezen voor een beter milieu is een mooie gedachte, maar het is wel zo verstandig om eerst goed te onderzoeken of je huis van het aardgas af kan. Een belangrijk criterium daarbij is of de woning goed genoeg geïsoleerd is. Het energielabel, verplicht bij verkoop of (nieuwe) verhuur van een woning, geeft daar nu duidelijkheid over. Als je een huis gaat kopen en dit aardgasvrij wilt maken is het dus verstandig om de informatie in het energielabel goed te lezen.

Is de isolatie van mijn woning goed genoeg om zonder aardgas te kunnen

Standaard voor Woningisolatie

De Standaard voor Woningisolatie geeft vanaf augustus 2021 aan of een woning goed genoeg is geïsoleerd om van verwarming met aardgas over te stappen naar een warmtenet of een individuele warmtepomp. Wanneer de woning nog niet voldoet aan deze Standaard voor Woningisolatie wordt aangegeven welke maatregelen nodig zijn. De normering houdt rekening met de isolatie van vloeren, muren en het dak. Omdat woningen van vóór 1945 meestal geen spouwmuur hebben zijn de regels voor deze oudere huizen minder streng.

1,5 miljoen woningen vóór 2030 verduurzaamd

Om de afspraken in het Klimaatakkoord na te kunnen komen wil Nederland uiterlijk in 2030 anderhalf miljoen woningen hebben verduurzaamd. De Standaard voor Woningisolatie biedt hiervoor de juiste handvaten. Aan deze Standaard is onder meer meegewerkt door de VNG, de Woonbond en Bouwend Nederland. Wil de eigenaar kiezen voor een huis zonder aardgas dan is in het bij de woning behorende energielabel te lezen welke maatregelen hiervoor eventueel nog nodig zijn. Huiseigenaren kunnen een beroep doen op de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE).

Om voor subsidie in aanmerking te komen moeten minimaal twee verduurzamingsmaatregelen worden genomen. Daarnaast zijn er steeds meer gemeenten die een bijdrage leveren voor het aanleggen van een groendak of voor het vergroenen van de tuin. Onder bepaalde voorwaarden kan de BTW op de aankoop van zonnepanelen worden teruggevraagd. Heeft je woning een energielabel dat is afgegeven tussen 1 januari 2021 en 1 augustus 2021? Dan kan het nieuwe energielabel vanaf 1 september 2021 worden gedownload via MijnOverheid.

Bron: Stadszaken