Invloed weer, water en strooizout zwaar onderschat risico in parkeergarages

11 juni 2024

Betonreparateurs waarschuwen al jaren voor verborgen gebreken in parkeergarages

De instorting van de parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein op 26 mei jl. was geen incident. Betonreparateurs waarschuwen al jaren voor de risico’s van verborgen gebreken in parkeergarages, die ontstaan door weer, wind en strooizout.

Veel parkeergarages in slechte staatWordt instorten parkeergarage Eindhoven Airport vloerenleverancier alsnog fataal

Uit een rondgang van Cobouw blijkt dat er in Nederland naar schatting 650 parkeergarages zijn. De meeste van deze parkeergarages zijn gebouwd in de jaren 70 en 80 en zijn sindsdien niet of nauwelijks gerenoveerd. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor roest en betonrot.

Strooizout tast constructie aan

Een van de grootste boosdoeners is strooizout. Dit zout wordt door auto’s de parkeergarage ingebracht en tast na verloop van tijd de onderliggende constructie aan. Veel parkeergarages hebben geen coating op de vloer als beschermlaag, waardoor het zout direct in contact komt met het beton.

Onderhoud vaak te laks

Ook het onderhoud van parkeergarages laat vaak te wensen over. Eigenaren beknibbelen op de kosten en stellen noodzakelijke werkzaamheden uit. Dit kan leiden tot ernstige problemen, zoals de instorting in Nieuwegein.

Experts pleiten voor verplichte keuringen

Betonreparateurs en parkeergarage-experts pleiten daarom voor verplichte keuringen van parkeergarages. Net zoals bruggen, viaducten en tunnels moeten parkeergarages periodiek worden gecontroleerd op de aanwezigheid van gebreken.

Wat kan er gedaan worden?

Een aantal dingen dat gedaan kan worden om de veiligheid van parkeergarages te verbeteren:

  • Verplichte keuringen: De overheid moet verplichte keuringen invoeren voor parkeergarages.
  • Beter onderhoud: Eigenaren van parkeergarages moeten investeren in beter onderhoud.
  • Gebruik van coatings: Vloeren in parkeergarages moeten worden voorzien van een coating als beschermlaag tegen strooizout.
  • Meer bewustzijn: Er moet meer bewustzijn worden gecreëerd over de risico’s van parkeergarages.

Bron: cobouw.nl