Iets nieuws leren, best lastig voor volwassenen?

22 juni 2023

De begindip: een uitdaging voor volwassenen

Veel volwassenen ervaren frustratie bij het leren van iets nieuws. Of het nu gaat om een zeilcursus, veranderingen op het werk of een nieuwe baan, de aanvangsfase kan ons onzeker en chagrijnig maken. Het loslaten van oude vertrouwde werkwijzen en het omarmen van het nieuwe is niet altijd gemakkelijk.

De waarde van ongemak tijdens het leerproces

Sarah Stein Greenberg, directeur van het designinstituut van Stanford University en expert op het gebied van innovatie en creativiteit, benadrukt dat ongemak een essentieel onderdeel is van leren en ontdekken. Onderzoek toont aan dat mensen die worstelen om iets onder de knie te krijgen later beter presteren in uitdagende situaties. Dit komt doordat het meer inspanning vergt om nieuwe vaardigheden te verwerven, waardoor de informatie beter wordt opgeslagen.

De kracht van visuele representatie: de Learning Journey Map

Greenberg suggereert het gebruik van een ‘Learning Journey Map’ om je ontwikkeling in kaart te brengen. Pak een A4’tje en teken een horizontale lijn met pieken en dalen die de momenten van angst, frustratie, opluchting, teleurstelling en euforie tijdens het leerproces weergeven. Teken vervolgens met een andere kleur je leercurve in deze grafiek, waarbij je noteert wat je hebt geleerd.

Deze visuele benadering helpt ons inzien dat moeilijke momenten vaak waardevolle leermomenten zijn. Daarnaast ontdekken we manieren om in de toekomst effectiever te leren.

Leren als een kind: tips van psycholoog Rachel Wu

Psycholoog Rachel Wu en haar collega’s onderzoeken hoe volwassenen effectief kunnen leren. Ze benadrukken enkele technieken die van pas kunnen komen bij het leren van iets nieuws. Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat onze vaardigheden niet vastliggen, maar dat we voortdurend kunnen blijven groeien. Daarnaast is het waardevol om niet alleen afhankelijk te zijn van boeken of instructievideo’s, maar om samen te werken met een instructeur of docent die je begeleidt op basis van je bestaande kennis en je stap voor stap verder helpt. Tot slot is het nuttig om regelmatig nieuwe dingen uit te proberen. Deze benadering lijkt sterk op hoe kinderen leren en blijkt effectief te zijn.

Accepteren dat leren een doorlopend proces is

In het huidige tijdperk leren we ons hele leven lang. Dit kan soms uitdagend zijn, vooral voor volwassenen die graag professioneel willen overkomen. Het is belangrijk om te accepteren dat we op veel gebieden nog beginners zijn en dat er nog veel te ontdekken valt.

Bron: NRC