Hypotheekshop: huizenprijzen in de lift, meer hypotheekaanvragen dan normaal

2 oktober 2023

In het derde kwartaal zijn de huizenprijzen opnieuw gestegen, zo meldt De Hypotheekshop in een recente kwartaalupdate. De prijzen lieten een toename van 3% zien ten opzichte van het tweede kwartaal. Deze stijging is aanzienlijk hoger dan de 1,2% toename van drie maanden eerder. Volgens De Hypotheekshop wordt het in veel delen van Nederland weer gebruikelijker om boven de vraagprijs te bieden, wat wijst op een actievere vastgoedmarkt.

Aanvragen op constant niveauDalende huizenprijzen en afnemende transacties

Opmerkelijk is dat het aantal hypotheekaanvragen op een constant niveau is gebleven vergeleken met het voorgaande kwartaal. Normaal gesproken staat het derde kwartaal bekend om een lager aantal aanvragen vanwege de zomervakantie. Deze keer bleef het aantal aanvragen echter stabiel, vooral door de bijdrage van starters. Naast starters dragen ook factoren zoals echtscheidingen, verbouwingen en verduurzaming bij aan het aanhoudende aantal aanvragen.

Gokgedrag en opvallende trends

De Hypotheekshop signaleert interessante trends, waaronder het opkomende gokgedrag van consumenten als een nieuwe factor. Dit gedrag kan niet alleen leiden tot relatieproblemen bij kopers, maar ook tot de afwijzing van hypotheekaanvragen vanwege gokgerelateerde transacties op bankafschriften. Een ander opvallend aspect is dat banken huiseigenaren aanschrijven wanneer ze vermoeden dat deze woningen bezitten waar de bank niet van op de hoogte is, zoals woningen bedoeld voor verhuur. In zulke gevallen kunnen banken overgaan tot het omzetten van de hypotheek naar een verhuurhypotheek of zelfs tot opeising van de hypotheek.

Dynamische huizenmarkt en toenemende invloed van trends

Terwijl de huizenprijzen herstellen, blijft de hypotheekmarkt dynamisch met opmerkelijke trends zoals het aanhoudende aantal hypotheekaanvragen en de opkomst van gokgedrag als factor. Deze ontwikkelingen benadrukken de noodzaak voor hypotheekadviseurs om zich bewust te zijn van nieuwe variabelen die van invloed kunnen zijn op het aanvraag- en goedkeuringsproces.

Bron: fd.nl