Huizenprijzen tonen licht herstel in juli ondanks jaarlijkse daling

22 augustus 2023

Maandelijkse stijging van huizenprijzen

In juli zijn de huizenprijzen in Nederland met 0,5% gestegen ten opzichte van juni. Dit is het tweede opeenvolgende maandelijkse herstel, wat wijst op een einde aan de dalingen van de voorgaande maanden.

Hoe verkoop je je huis nu de woningmarkt verandert

Jaarlijkse prijstrend

Toch vertonen de huizenprijzen nog steeds een aanzienlijke daling op jaarbasis. Nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster onthullen dat de prijzen van bestaande koopwoningen in juli 5,5% lager waren dan in dezelfde maand vorig jaar.

Opwaartse beweging verwacht

De recente prijsstijgingen zijn in lijn met de trend. Makelaarsvereniging NVM meldde al in juli een stijging van 2,8% in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De NVM loopt meestal voorop omdat zij naar huizenprijzen in koopcontracten kijken, terwijl het CBS en het Kadaster naar de prijzen bij overdracht kijken, wat enkele weken tot maanden kan duren.

Invloed van hogere inflatie en hypotheekrentes

De recente prijsstijgingen worden gedeeltelijk veroorzaakt door aanzienlijke loonsverhogingen als gevolg van de hoge inflatie. Daarnaast stabiliseren de hypotheekrentes. Recentelijk stegen de rentetarieven met Nationale Hypotheekgarantie slechts gemiddeld met 0,01 procentpunt, aldus hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep.

Terugblik op marktontwikkelingen

Vorig jaar was de aanzienlijke stijging van de hypotheekrente een belangrijke factor in de veranderende dynamiek van de woningmarkt. De hogere rente leidde tot beperktere leenmogelijkheden en dus lagere biedingen. Vanaf augustus 2022 begonnen de huizenprijzen maandelijks te dalen. In februari meldde het CBS voor het eerst in negen jaar een daling van de huizenprijzen op jaarbasis.

Minder verkopen

In juli werden 14.925 woningen verkocht, wat neerkomt op een afname van ruim 9% vergeleken met het voorgaande jaar.

Bron: fd.nl