Huizenprijzen in april 2023 laten een daling van ruim 4% zien

22 mei 2023

In april van dit jaar hebben de huizenprijzen een daling van gemiddeld 4,4% laten zien in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze ontwikkeling is gebaseerd op gegevens verstrekt door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Stagnatie op de huizenmarkt door meerdere factoren

De huizenmarkt vertoont al geruime tijd een stagnatie, mede veroorzaakt door verschillende factoren. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is de woningmarkt sterk afgekoeld. Bovendien zijn de rentetarieven snel gestegen, waardoor potentiële kopers minder financiële ruimte hebben om te bieden. Daarnaast spelen ook de toenemende inflatie en hoge energiekosten een rol in de terughoudendheid van potentiële kopers.

Voortdurende prijsdalingen sinds augustus 2022

De prijsdalingen op de huizenmarkt zijn al sinds augustus 2022 merkbaar. Elke maand laten de prijzen een neerwaartse trend zien. Tot op heden is er nog geen teken van demping in deze prijsdalingen. In april zijn de prijzen zelfs met 1,1% gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Gemiddeld betaalden huizenkopers vorige maand €401.374 voor een woning.

Aantal huizenverkopen vertoont aanzienlijke afname

De terughoudendheid onder kopers heeft niet alleen invloed op de huizenprijzen, maar ook op het aantal huizenverkopen. In april werden er bijna 20% minder woningen verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze trend van afnemende transacties op de huizenmarkt is al enkele maanden aan de gang. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er in totaal ruim 11% minder huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dramatische afname van nieuwbouwtransacties in het vierde kwartaal van 2022

Ook in de nieuwbouwsector is er sprake van een dramatische afname in het aantal verkopen. Het CBS heeft eerder gerapporteerd dat het vierde kwartaal van 2022 meer dan de helft minder nieuwbouwtransacties heeft geregistreerd dan het jaar ervoor.

Bron: FD