Huizen langer te koop in Amsterdam

26 oktober 2018

De huizenmarkt is behoorlijk overspannen. Vooral in Amsterdam was het de afgelopen tijd een gekkenhuis. De huizenprijs bleef maar stijgen, terwijl het aanbod daalde. Het aanbod is nu zo laag dat het erg moeilijk is om een huis te vinden. En als je wat vindt, betaal je er flink voor. Maar wat opviel is dat de huizen in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld vijf dagen langer te koop stonden dan in hetzelfde kwartaal in 2017, namelijk zo’n 29 dagen.

Aarzelende kopers

De makelaars merken dat de markt aan het veranderen is. Er zijn steeds minder bezichtigingen. Ze denken dat het komt door de forse prijsstijgingen. Waarschijnlijk gaan kopers daardoor steeds meer twijfelen. De vierkantemeterprijs ligt namelijk op zo’n 5000 euro. Fors hoger dan in de rest van het land. Een studio van 60 vierkante meter kost al zo’n 300.000 euro. Niet raar dus, dat kopers wat langer nadenken over wat ze gaan doen.

Die aarzeling geldt vooral voor woningen boven de 400.000 euro. Woningen die onder die prijs zitten, zijn alsnog heel snel verkocht. De appartementen boven de vier ton staan relatief lang te koop. Het duurt nu zo’n drie maanden in plaats van twee weken voordat zo’n appartement verkocht is. Dat een woning drie maanden te koop staat, is vrij normaal. Maar omdat de verkopen in Amsterdam de afgelopen tijd zo ontzettend snel zijn gegaan, lijkt drie maanden erg lang te zijn.

Amsterdamse woning is te duur voor de Nederlander

Wat opvalt is dat de woningen in de hoofdstad vooral verkocht worden aan buitenlanders. Voor Nederlanders is in Amsterdam wonen simpelweg te duur geworden. Vooral expats hebben belangstelling. Zij profiteren van bepaalde voordelen waardoor een huis in Amsterdam voor hen wel betaalbaar is. Kopen is voor hen voordeliger dan huren, aangezien ook de huurprijzen ontzettend stijgen.

Is dit het begin van het einde?

De daling van het aantal bezichtigingen en de langere verkoopperiode in Amsterdam kunnen aangeven dat het einde van de huizengekte in zicht is. De huizenprijzen zouden kunnen gaan dalen. Maar wellicht is het gewoon een kleine dip. Bas Cornelisse, van De La Haye Makelaardij denkt dat dat het geval is. In de zomermaanden wordt er sowieso minder verkocht. Daarbij komt ook dat de kopers moeten wennen aan de hoge prijzen. Daardoor is de markt nu wellicht wat rustiger. Wanneer de gewenning is toegeslagen, zullen de prijzen waarschijnlijk verder gaan stijgen, maar wel iets minder hard, denkt Cornelisse. Sven Heinen, van de Makelaarsvereniging Amsterdam denkt dat de prijsstijgingen nu zullen afnemen. Hij hoopt op een markt die wat meer in evenwicht is.