De houtkachel; sfeervol, maar ongezond

26 maart 2018

Houtkachels zijn populair, maar slecht voor het milieu en de longen. Het Longfonds wil een verbod, de kachelbranche strengere regels.

Als het aan platform Houtrook en Gezondheid ligt, zouden de milieuvervuilende kachels snel verdwijnen. De houtkachel veroorzaakt teveel fijnstof. Bijna 10 procent ervaart overlast door houtrook, voornamelijk mensen met astma. Het platform zou willen dat staatsecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) strikte regelgeving gaat invoeren voor houtkachels, zoals het gebruik van roetfilters. Nederland exporteert veel houtkachels naar Duitsland, waar veel strengere regels gelden als het op houtkachels aankomt.

Verbod of aangescherpte regelgeving?

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) wil geen verbod op houtkachels, zoals het Longfonds bepleit. Wel vinden ze dat er vervroegde Europese regels ingevoerd moeten worden. Hun voordeel is meer werk voor de installatiebranche, die ook onderhoud doet.

Verliefd op houtkachels

De meeste Nederlanders worden toch al snel verliefd op houtkachels. Mensen vinden het heerlijk ruiken en het geeft sfeer aan een gebouw.

Bron: NRC