Hotelstop in Amsterdam drijft interesse in hotelbeleggingen op

27 maart 2019

In Amsterdam mogen geen nieuwe hotels worden gevestigd. Dit zorgt ervoor dat bestaande hotels in de hoofdstad op steeds grotere belangstelling van beleggers kunnen rekenen. De grote interesse drijft de prijzen flink op. Hierdoor is het rendement op hotels sinds 2014 gehalveerd en bedraagt nu nog zo’n 4% in het eerste jaar na investering. Hotels zijn naast winkels en kantoren aantrekkelijk voor beleggers, mede omdat de rente nog steeds laag is. Beleggen in obligaties loont daarom nauwelijks meer voor grote spelers op de beleggingsmarkt.

Nederland wordt steeds populairder voor toeristen

Het toerisme in Nederland stijgt nog steeds. Het landelijke stijgingspercentage ligt op zo’n 7%. De meeste overnachtingen door toeristen vinden nog altijd plaats in Amsterdam, vandaar dat de interesse voor belegging in hotels juist daar zo groot is. Maar ook andere steden worden populair onder toeristen uit binnen- en buitenland en daardoor stijgt ook de belangstelling voor belegging in hotels in deze plaatsen.

Hotelstop in Amsterdam drijft interesse in hotelbeleggingen op

Hoogste prijzen per kamer ooit in Amsterdam en omgeving

Doordat beleggers zo ongeveer vechten om hotels die te koop zijn, stijgen de prijzen extreem. Het INK hotel in Amsterdam wisselde van eigenaar voor € 403.000 per kamer. Het Sheraton Hotel luchthaven Schiphol wisselde van eigenaar voor € 278.000 per hotelkamer. Steeds meer hotels sluiten zich aan bij een keten zoals Best Western of NH. Vooral veel familiehotels nemen deze stap. Van alle hotels in Nederland behoort nu zo’n 60% tot een hotelketen.

Hierdoor zijn hotels gemakkelijker te vinden, vooral door buitenlandse toeristen. Het overbekende American Hotel in Amsterdam kondigde onlangs in dit kader een bijzondere stap aan. Het American wordt als eerste hotel in Nederland onderdeel van de Hard Rock Hotel keten, in de hoop de kamerprijzen na deze overstap te kunnen verhogen.

Bron: FD