Hoe zorg je voor carrièreplanning als zzp’er?

20 februari 2022

Werken als zzp’er is voor velen een droom: geen ‘baas’ boven je, alle vrijheid om je werk en tijd in te vullen. Maar er schuilt ook een gevaar in. Veel zzp’ers hebben geen geld of tijd voor het volgen van opleidingen om vooruit te komen. Het gevolg is dat ze jaren hetzelfde werk doen en niet hogerop komen. Als je daar als zelfstandige vrede mee hebt is dat natuurlijk prima, maar er zijn ook genoeg zelfstandig ondernemers die wel graag willen doorgroeien. Hoe pak je dat aan? Er is geen leidinggevende die in een functioneringsgesprek aankaart een opleiding te gaan volgen en al helemaal geen werkgever die de kosten betalen.

Zzp’ers betrekken bij trainingen

Er zijn wel degelijk mogelijkheden om zzp’ers in een bedrijf te betrekken bij trainingen. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat de zzp’er de training kosteloos mag bijwonen maar de uren die daar in gaan zitten niet declareert. Ook is het een mogelijkheid dat de vaste medewerkers die een training volgen de opgedane kennis delen met de in het bedrijf werkzame freelancers. Een derde optie is dat een zzp’er niet een hele training volgt maar alleen het deel dat voor zijn of haar werk relevant is. Het is voor zelfstandigen belangrijk om over mogelijkheden voor opleidingen te praten, bijvoorbeeld met een coach. Omdat voor zelfstandigen nu eenmaal geldt dat ze voortdurend bezig zijn met geld verdienen, niet werken betekent inmiddels niets verdienen, moet naar mogelijkheden worden gezocht om tijd en eventuele financiële investering zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Hoe zorg je voor carrièreplanning als zzp’er

Ook medewerkers in loondienst missen kansen

Ieder bedrijf heeft een scholingsbudget voor de medewerkers. Ook vanuit de overheid is er de mogelijkheid voor subsidie. Maar veel medewerkers zijn hiervan onvoldoende op de hoogte. Tijdens evaluatiegesprekken wordt dit niet altijd aangekaart. Slechts een krappe 10% van de organisaties in Nederland besteedt het volledige scholingsbudget ieder jaar, de rest houdt geld over. Hier is dus ook nog heel veel winst te halen om mensen te laten doorgroeien in een bedrijf of organisatie.

Bron: Het Financieele Dagblad