Hoe houden we onze huizen koel bij steeds warmere zomers?

3 september 2021

Hoewel het niet altijd blijkt uit het weer als we naar buiten kijken, wordt het steeds warmer in Nederland. Daarom wordt er door architecten en bouwers gezocht naar manieren om een woning koel te houden als de temperatuur buiten boven de 30 graden stijgt. In Delft verrijst The Green Village, waar verschillende manieren worden getest om de temperatuur in huis aangenaam te houden tijdens extreme hitte. Zo heeft een woning een uitbouw van glas op de zuidkant. Deze dient als buffer. De ramen kunnen worden opengezet om de warmte het huis uit te krijgen.

Hoe houden we onze huizen koel bij steeds warmere zomers

Zonwering aan de buitenzijde

Een eenvoudige maatregelen die genomen kan worden is het aanbrengen van zonwering aan de buitenzijde van de woning. In Nederland zijn we gewend om zonwering in de woning aan te brengen met gordijnen of lamellen. In Zuid-Europa, waar het al veel langer warm is, wordt de zonwering aan de buitenzijde van het huis aangebracht. Hierdoor kan de woning beter koel worden gehouden. Men geëxperimenteerd in Nederland nu met isolatie, maar ook met het aanbrengen van beplanting op en rond de huizen. Ook dat kan immers zorgen voor afkoeling.

Maar dat is nog niet alles. Het dak van het huis is voorzien van zonnepanelen en er is een kolom aangebouwd waarin water wordt verwarmd door de zon. Dit water, opgewarmd tot gemiddeld 550C kan dienen om te douchen en ook om het huis te verwarmen. Dankzij de goede isolatie van de woning is de temperatuurvoldoende. Daar komt bij dat de bestaande radiatoren kunnen worden gebruikt, wat aanzienlijk scheelt in de kosten.

Ook bedrijfspanden vragen om koeling

Niet alleen woningen, maar ook kantoren zuchten vaak onder de hitte in de zomer. Natuurlijk kun je dat probleem oplossen met een airconditioning. Maar er zijn ook innovatieve oplossingen. Zoals koelen met water. Ook daarmee wordt in Delft geëxperimenteerd. The Green Village, gesitueerd op de campus van de TU Delft, doet al jaren mee aan een internationale wedstrijd voor verduurzaming en klimaatbeheersing in de bouw. De resultaten waren goed. Het team van de TU Delft werd al eens derde en tweede. In 2021 wordt de wedstrijd in het Duitse Wuppertal gehouden en gaan ze voor het hoogste podium.

Bron: NRC