Hoe bevalt je baan? Kijk eens naar je betrokkenheid

19 oktober 2018

Betrokkenheid zegt een hoop over leidinggevenden en hun medewerkers. De betrokkenheid van leidinggevenden bij hun werk is over het algemeen groter dan die van hun medewerkers, bleek uit onderzoek. Ze voelen zich meer verantwoordelijk, genieten meer van hun werk maar ze liggen er ook vaker wakker door. Best logisch. Ze zijn niet voor niets leidinggevenden.

Zelfonderzoek is belangrijk

Maar hoe ‘meet’ je betrokkenheid? Daar zijn verschillende manieren voor. Kijk eens hoe je relatie is met je baas en je collega’s. Hoe zien zij jou? Vinden ze je belangrijk? Hechten ze waarde aan je mening? Maar het gaat verder. Kijk ook goed naar jezelf. Doe je op je werk bijvoorbeeld waar je goed in bent? Krijg je er energie van?

Een andere baan: ja of nee?

Ben je niet meer betrokken? Dan is het misschien tijd om afscheid te nemen van je huidige baan en verder te gaan naar iets nieuws. Vooral als je leidinggevende bent, is dit van groot belang. Een gebrek aan betrokkenheid van jouw kant, straalt af op je team. Hun betrokkenheid neemt dan ook af. En dat zorgt voor minder goede resultaten. Het ziekteverzuim neemt bijvoorbeeld toe. Of mensen vertrekken naar andere werkgevers. Als leidinggevende moet je op zo’n moment inzien dat het niet meer werkt en op zoek gaan naar iets nieuws.

Volgens de experts ben je zelfs al te laat wanneer je wacht tot dit moment. Je moet een andere baan zoeken zodra je merkt dat de daling inzet. Dat is beter voor het bedrijf én voor jezelf. Betrokkenheid zou namelijk moeten blijven groeien. Wanneer je merkt dat dit afvlakt, is dat het moment om actie te ondernemen. Gelijk vertrekken is wellicht wat overdreven, maar wanneer je wacht tot je met tegenzin naar je werk gaat of wanneer je collega’s of medewerkers niet meer tevreden over je zijn, is het eigenlijk al te laat.