Hoe kan Acceptance and Commitment Therapy (ACT) je helpen om je agenda op orde te krijgen?

2 oktober 2023

De wijsheid van Stijn Baert

Recentelijk sprak ik met Stijn Baert, hoogleraar economie aan de Universiteit Gent, over zijn effectieve agenda management. Baert deelt zijn aanpak, ontleend aan Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een populaire benadering in de psychologie. Hij beheert zijn drukke schema door elk verzoek te toetsen aan cruciale vragen, en in dit artikel duiken we in de principes van ACT en hoe ze kunnen bijdragen aan een georganiseerde agenda.

Wat is ACT?Onderzoek door de Stanford University toont aan dat hybride werken prima kan, mits goed georganiseerd

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie ontwikkeld door Steven Hayes. In tegenstelling tot andere therapieën, richt ACT zich niet op het onderdrukken van negatieve gedachten of gevoelens, maar op acceptatie en het richten van energie op persoonlijke waarden en doelen. Het vermijden of onderdrukken van deze gedachten kan juist leiden tot een versterking ervan.

Zes bouwstenen van ACT

ACT heeft zes centrale bouwstenen:

Cognitieve defusie: Identificeer jezelf niet volledig met storende gedachten en gevoelens.
Acceptatie: Laat gedachten en gevoelens komen en gaan zonder strijd.
Contact met het hier en nu: Richt je aandacht op de directe omgeving.
Het observerende zelf: Bekijk je gedachten en gevoelens van een afstand.
Waarden: Ontdek wat echt belangrijk voor je is.
Toegewijde actie: Formuleer concrete doelen die passen bij je waarden en handel daarnaar.

Toepassing van ACT

ACT is effectief gebleken bij verschillende klachten, van spanning tot depressie. Naast therapeutische toepassingen wordt het ook gebruikt in cursussen, zelfhulp en coaching. De principes van ACT kunnen toegepast worden door bewust te selecteren wat in de agenda wordt opgenomen, gebaseerd op persoonlijke waarden.

Ontdek jouw waarden

Het ontdekken van persoonlijke waarden, een kernaspect van ACT, kan op verschillende manieren. Een aanpak is het geven van cijfers aan waarden en zo een persoonlijke top drie, vier of vijf te creëren. Online tools zoals de VIA-survey van de Universiteit van Pennsylvania bieden ook inzicht in persoonlijke waarden.

ACT als leidraad voor agenda beheer

Het grondig toepassen van ACT vergt tijd, maar de principes kunnen direct worden ingezet. Door bewust te selecteren op basis van persoonlijke waarden, zoals Baert doet, kan men effectief omgaan met een volle agenda. Experimenteer met deze aanpak en ontdek hoe ACT je kan helpen bij het ordenen van je agenda en het behouden van een evenwichtige levensstijl.
Bron: nrc.nl