Hebben huurprijzen in Randstad bovengrens bereikt?

20 november 2017

Al in veel provincies hebben huurprijzen in de vrije sector recordhoogtes bereikt, hiervan zijn middeninkomens de dupe. Als voorbeeld een mooi appartement van 65 vierkante meter aan de Prinsengracht. Compleet gemeubileerd, ouderwetse schilderijen aan de muur en een houten vloer. Hoewel dit appartement perfect klinkt voor een alleenstaande, bedraagt de huurprijs maar liefst 3000 euro per maand. Zo zijn er talloze voorbeelden te vinden van appartementen die voor duizenden euro’s per maand verhuurd worden.

Bovengrens van huurprijzen Randstad bereikt?

Het lijkt er echter op dat de bovengrens van de huurprijzen in de Randstad is bereikt; al twee kwartalen op rij stegen de huurprijzen buiten de Randstad namelijk harder dan daar binnen, dit blijkt uit cijfers van Pararius. Jasper de Groot, directeur van Pararius, geeft aan dat mensen geen koopwoning kunnen vinden, het aanbod in de vrije sector te laag is en er sprake is van verstedelijking.

Volgens De Groot is de grens van wat mensen kunnen betalen en bereid zijn te betalen bereikt. Mensen deden de afgelopen jaren steeds meer concessies en zijn meer gaan betalen, maar nu is het plafond in zicht en past het aanbod niet meer bij de vraag. Er is een gat ontstaan in het aanbod, er zijn te weinig woningen voor een maandelijkse huur van tussen de 700 en 900 euro. Hiervan zijn huishoudens met een middeninkomen de dupe. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving vallen zo’n 425.000 huishoudens tussen wal en schip.

Waarom blijven huurprijzen toch stijgen?

De Groot licht toe dat de huurprijzen wel blijven stijgen, hoewel minder hard. Kleine appartementen blijven in trek en omdat de gemeenten rond grote steden ‘toevluchtsoorden’ worden, blijven de prijzen hier stijgen. Bastiaan van Perlo van de Woonbond heeft nog een andere verklaring. Hij geeft aan dat huurders niet altijd weten wat een redelijke huurprijs is, verhuurders blijven dus zoeken naar iemand die zo gek is om hun hoge prijs te betalen. “Maar op een gegeven moment zijn ook de gekken op”, aldus Van Perlo.

Bron: NRC