Harde Brexit is gunstig voor de vastgoedsector

10 januari 2019

De kans op een ‘harde Brexit’ waarbij de EU en het Verenigd Koninkrijk zonder een deal met goede afspraken uit elkaar gaan wordt steeds groter. Dit is zonder meer ongunstig, zowel voor de UK als voor de overige EU leden. Maar er is ook een voordeel, zo concluderen vooraanstaande vastgoedeigenaren. Want als de UK minder aantrekkelijk wordt voor bedrijven om zich te vestigen, dan biedt dat kansen voor andere landen.

Een duivels dilemma

De logistieke sector maar ook zeker de vastgoedsector profiteren van een Brexit zonder deal. De UK zal dit zeker in negatieve zin gaan merken, want bedrijven zullen vertrekken of een nieuwe vestiging liever niet in dit land te stationeren. De positie van de Engelse premier is op dit moment zeker niet te benijden. Er is geen tussenoplossing mogelijk voor Groot-Brittannië. De optie om bij de EU te blijven lijkt een gepasseerd station, een Brexit is daarmee onvermijdelijk. Maar niemand wil grenzen tussen Ierland en de UK. Dus het blijft in veel opzichten een duivels dilemma voor Theresa May.

Harde Brexit is gunstig voor de vastgoedsector

Kansen voor de vastgoedmarkt

De onzekere situatie in de UK biedt kansen voor de Nederlandse vastgoedmarkt. De datum van de Brexit, 29 maart 2019, komt met rasse schreden dichterbij. En hoewel de kans bestaat dat die datum wordt opgeschoven, wachten veel bedrijven daar niet op. Veel bedrijven van buiten Europa zijn nu al bezig met het verplaatsen van hun Europese hoofdkantoor als dat nu in de UK is gevestigd. Geheel of deels worden ook financiële hoofdkantoren verhuisd. Ook voor de Nederlandse vastgoedmarkt biedt dat zeker mooie kansen.

Behoefte aan opslagruimte

De logistieke sector zal ook goede zaken doen bij een Brexit. Bedrijven die in de UK zijn gevestigd willen voorraden op het Europese vasteland voor hun klanten. Andersom willen bedrijven in de EU ervoor zogen dat ze hun klanten in Groot-Brittannië snel kunnen bedienen. Er wordt dan ook al druk “gehamsterd”. Nederland speelt hierbij als grensland met de UK een belangrijke rol.

Bron: Vastgoedmarkt.nl