Grote interesse van Amerikaanse investeerder voor startups in Nederland

1 april 2021

Het Amerikaanse bedrijf Plug and Play Tech Center richt zijn aandacht nadrukkelijk op Nederlandse startups. Nederlandse investeerders hebben vaak het nakijken omdat geld geen rol lijkt te spelen bij het binnenhalen van bedrijven die zich vooral richten op finance en technologie. Plug and Play maakte eerder al naam met het wereldwijd succesvolle PayPal. Dit bedrijf is inmiddels beursgenoteerd. Datzelfde geldt voor Lendingclub en Guardant Health, een bedrijf dat zich richt op onderzoek naar kanker. Sommige bedrijven zijn inmiddels verkocht, uiteraard met flinke winst.

Grote interesse van Amerikaanse investeerder voor startups in Nederland

Concurrentie binnen Europa

Er is niet alleen interesse vanuit de VS. Ook binnen Europa is er belangstelling voor Nederlandse startups. Onder andere investeerder EFIC1 is actief in Nederland om jonge bedrijven te ondersteunen en succesvol te maken. Euronext, het bedrijf dat beursnoteringen regelt, verwacht dat minstens 10 zogenaamde spacs (Special purpose acquisition companies) in 2021 naar de beurs willen in Nederland en andere Europese landen. Tailwind International, een Amerikaanse investeerder, ging naar de beurs en verdiende daarmee ruim 345 mln dollar. Dit bedrag wordt gebruikt om startups in Nederland en andere Europese landen te kunnen kopen of er een meerderheidsbelang in te verkrijgen. Plug and Play aast in Nederland vooral op bedrijven die zich specialiseren in gentechnologie voor voeding. Daarnaast is er interesse voor bedrijven die voedselverspilling willen tegengaan.

Europese centra moeten de investeringen gaan begeleiden

Plug and Play timmert serieus aan de weg in Europa. In Frankfurt is al een kantoor geopend en in Nederland is al een ervaren investeerder aangetrokken die op zoek gaat naar Nederlandse startups die interessant zijn. Ook in België slaat het bedrijf zijn vleugels uit. Nieuwe innovaties zoals stembesturing van computers en de vermindering van plastic afval. Juist dit soort investeringen zijn rijp voor de toekomst en daardoor interessant.

Bron: Het Financieele Dagblad