Geen nieuwe woningen in Badhoevedorp na oordeel Raad van State

27 december 2022

De Raad van State heeft het bestemmingsplan van de gemeente Haarlemmermeer voor 700 nieuwe woningen vernietigd. De huizen zouden gebouwd worden in de wijk Schuilhoeve in Badhoevedorp. De gemeente Haarlemmermeer reageert teleurgesteld op het vonnis. De woningen zijn hard nodig om de woningnood in de regio op te lossen, zo luidt het argument.

Woon- en leefklimaat

Volgens de RvS heeft de gemeente Haarlemmermeer onvoldoende beargumenteerd dat het woon- en leefklimaat voor de bewoners voldoende is gewaarborgd. Vanwege de nabijheid van luchthaven Schiphol bestaat een te groot risico voor overlast, zo oordeelt de Raad. Ook KLM had bezwaar tegen de bouwplannen. De luchtvaartmaatschappij vreesde dat de bedrijfsvoering in het geding zou komen. Daarom ging KLM al in 2018 in beroep. In 2020 oordeelde de Raad van State dat de gemeente nader onderzoek moest doen. Hadden de toekomstige bewoners niet te veel hinder van de luchthaven? Het ging daarbij vooral om vliegtuigmotoren die stonden te proefdraaien.

Geen nieuwe woningen in Badhoevedorp na oordeel Raad van State

Nieuw bestemmingsplan

De uitspraak van de Raad van State betekent dat de gemeente een nieuw bestemmingsplan moet maken voor de bouw van nieuwe woningen in dat deel van Badhoevedorp. VVD-wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer zegt dat het bestuur van zijn gemeente zich beraadt op de uitspraak. Het is niet de eerste keer dat de gemeente Haarlemmermeer plannen maakt voor woningbouw in dit deel van Badhoevedorp. Al in 2014 lag er een bestemmingsplan. Ook daar zette de Raad van State een streep door. Of het ‘eigentijdse tuindorp’ dat de gemeente voor ogen heeft er ooit gaat komen, wordt afwachten.

Bron: Het Financieele Dagblad