Wat gebeurt er in 2020 met de panden van Hudson’s Bay?

10 september 2019

Het bericht dat Hudson’s Bay eind 2019 uit Nederland vertrekt wordt nog niet officieel bevestigd. Het heeft er echter alle schijn van dat het bedrijf inderdaad zijn deuren gaat sluiten. Dit betekent dat er vanaf 2020 enorme winkelpanden leeg komen te staan. Onder meer in het centrum van plaatsen als Amstelveen, Rotterdam en Eindhoven. De belangstellenden staan duidelijk niet in de rij. De panden zijn veel te groot voor andere detailhandelaren.

Te weinig omzet nekte Hudson’s Bay

Hudson’s Bay trok veelal in panden van de voormalige V&D winkels. Maar ook zij redden het niet. Restaurant La Place, in de meeste vestigingen aanwezig, trok nog wel bezoekers, maar die kochten niets of te weinig. Het aanbod is voor velen boven hun budget. En nu valt het doek voor Hudson’s Bay in Nederland. Het Canadese moederbedrijf trekt de stekker eruit vanwege de ‘langdurig financieel onhoudbare situatie’. Voor de ruim 1400 medewerkers wordt collectief ontslag aangevraagd.

Wat gebeurt er in 2020 met de panden van Hudson's Bay

Onrust onder vastgoedeigenaren

De eigenaren van de panden waar Hudson’s Bay gevestigd is maken zich zorgen over de toekomst. De panden zijn voor de komst van Hudson’s Bay voor miljoenen euro’s opgeknapt met nieuwe liften en een compleet nieuwe aankleding. HBC, het moederbedrijf, is voor alle panden een langdurig huurcontract aangegaan waar zij zich uiteraard aan dienen te houden. Het Canadese bedrijf is gezond en zal dit ook wel kunnen opbrengen. Maar als de huurtermijn erop zit wordt het een ander verhaal. Daarnaast is langdurige leegstand uiteraard niet goed voor het imago van de steden, die toch al met flinke leegstand van winkelpanden kampen.

Wie gaat de leegkomende panden huren?

Vastgoed deskundigen zijn verdeeld over de toekomst van de panden van Hudson’s Bay. Ze in zijn geheel aan een geïnteresseerde verhuren zal lastig worden gezien de omvang. Dan zit er dus niets anders op dan ze geheel of gedeeltelijk te verbouwen tot woningen of kantoorruimte. Gelukkig hebben de eigenaren nog even de tijd om hier een plan van aanpak voor te bedenken. Er wordt vanuit gegaan dat het moederbedrijf van Hudson’s Bay de huurovereenkomsten conform contract zal nakomen, ook als de winkels hun deuren sluiten.

Bron: Het Financieele Dagblad