Florence wordt steeds exclusiever, Florentijnen slaan alarm

12 september 2023

Florence, de beroemde Renaissancestad, ondergaat een transformatie die bewoners verontrust. Ze ervaren toenemende exclusiviteit en een gebrek aan betaalbare woonruimte in hun stad. Dit leidt tot oproepen voor verandering, maar de gemeente lijkt hen tegen te werken, ondanks hun bewering dat ze zich inzetten tegen de commercialisering van historische steden.

Verandering in Woonwijken

Zelfs in de buitenwijken van Florence worden huizen onbetaalbaar voor de lokale bevolking. Veel gebouwen transformeren in toeristische accommodaties, wat de situatie verergert. Bovendien is er kritiek op het Nederlandse bedrijf The Social Hub, dat fors investeert in Florence en onder vuur ligt.

Belastingvoordeel voor Buitenlandse Rijken

Italië heeft een belastingvoordeel ingevoerd dat het land aantrekkelijk maakt voor vermogende buitenlanders. Dit trekt investeerders aan die ook de vastgoedprijzen in Florence opdrijven. Het resultaat is een stad die steeds minder toegankelijk wordt voor de gewone Florentijnse bevolking.

Protest en Geblokkeerde Verandering

Burgers verzamelen zich om te protesteren tegen de kapitalisatie van hun stad en eisen een referendum over stadsplanning. Ze voelen zich echter geblokkeerd in hun inspanningen. Het historische centrum van Florence lijdt al aan massatoerisme en gerelateerde problemen zoals Airbnb-verhuur en luxe hotels. Nu lijken deze problemen zich uit te breiden naar de buitenwijken.

Politieke Strijd en Toekomstige Onzekerheid

De politieke leiders in Florence reageren verdeeld op de situatie. Sommigen zien het protest als ‘buitensporig alarmerend’, terwijl anderen begrijpen dat er actie nodig is om de stad leefbaar te houden voor de toekomstige generaties. De belastingvoordelen voor rijke buitenlanders hebben bijgedragen aan deze problemen en de onzekerheid over de toekomst van Florence.

Oproep voor Een Leefbare Stad

Het comité ‘Salviamo Firenze’ dringt aan op een referendum om tijdelijke toeristische accommodaties te beperken en gemeentelijke goedkeuring te eisen voor de herbestemming van grote gebouwen. Hun doel is niet een revolutie, maar het behoud van een leefbare stad voor de inwoners. Florence, ooit een stad van kunst en cultuur, staat nu symbool voor de uitdagingen van kapitalisatie en commercialisering van historische steden.