Flexibele minihuizen voor €49.000

14 november 2017

In het Noord-Limburgse Panningen worden minihuizen gebouwd. De kleine woningen worden gemaakt door en zijn vaak bestemd voor dak- en thuislozen en andere groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze helpen professionele bouwvakkers met simpele assemblagewerkzaamheden en het aangeven van materialen. Het duurt een week voor een minihuis af is en ze kosten €49.000,- per stuk. De woningen kunnen gemakkelijk worden getransporteerd op de vrachtwagen en zijn makkelijk in en uit elkaar te halen.

Door de krapte op de woningmarkt en de grote groei van het aantal eenpersoonshuishoudens is er vraag naar kleinere huizen die snel gereed zijn. Woningbouwprojecten duren vaak jaren. De flexibele woningen, C3 Living gedoopt, zijn een uitkomst voor gemeenten, corporaties en zorginstellingen die snel hun aanbod willen vergroten.

Flexibele minihuizen

Recent won C3 living een aanbesteding waarbij er twintig huisjes gekocht werden. De woningcorporatie die de woningen koopt heeft behoefte aan kleine en flexibele woningen. Het is de bedoeling dat bewoners binnen een tot twee jaar doorstromen naar een reguliere woning. Het minihuis is zo klein dat mensen er niet snel voor langere tijd willen wonen. De huizen zijn bestemd voor groepen die geen voorrang hebben op een sociale woning maar toch snel een dak boven hun hoofd moeten hebben.
Dat de productieaantallen vooralsnog zo laag zijn, ligt niet aan het gebrek aan de vraag, maar aan het gebrek aan financiering. Via een crowdfunding is in juni 210.000 opgehaald, waarbij de mensen die meedoen een rente op het verstrekt bedrag krijgen van 6%. De ambitie is om 250 woningen per jaar te bouwen.

Bron: Het Financieele Dagblad