Er wordt wéer meer geïnvesteerd in vastgoed

24 oktober 2017

Bron: Het Financieele Dagblad

Dit jaar worden naar alle waarschijnlijkheid alle records wat betreft investeringen in vastgoed verbroken. Na de economische crisis is er inmiddels sprake van herstel, wat ertoe leidt dat de leegstand van winkels en kantoren langzaam terugloopt. Dit wekt de interesse van beleggers uit binnen- en buitenland. Het zorgt er zelfs voor dat de vraag het aanbod overstijgt. Er worden miljarden geïnvesteerd in winkelpanden, kantoren, huurwoningen en distributiecentra. De belangrijkste motor achter de hoge vastgoedinvesteringen is echter niet het economisch herstel, maar de historisch lage rente. Het rendement dat behaald kan worden ligt momenteel vele malen hoger dan tien jaar geleden.

Er wordt naar verwachting dit jaar meer dan €20 miljard geïnvesteerd in de Nederlandse vastgoedsector. Ter vergelijking; in 2007 eindigde de teller op €11,5 miljard. Vorig jaar werd ook al een record behaald met €12,9 miljard, maar daar wordt dit jaar dus met ruim €7 miljard overheen gegaan. Bij al die investeringen wordt gestreefd naar een financiering met een laag percentage geleend geld, om zo de vastgoedmarkt minder kwetsbaar te maken.

Prijzen vastgoed stijgen

De enorme vraag zorgt er tevens voor dat de prijzen van de beste gebouwen stijgen naar recordhoogte. De Zuidas in Amsterdam is hier een goed voorbeeld van. De prijzen in dit zakendistrict liggen aanzienlijk hoger dan in 2007.  Toch liggen de transactieprijzen van kantoren in Nederland nog steeds 28% en die van winkels 25% lager dan in 2007.