Eindhoven krijgt een woontoren met een zwevend hofje

19 mei 2021

In Eindhoven is onlangs een unieke woontoren opgeleverd. Het wooncomplex Haasje Over bestaat uit een woontoren maar heeft ook een ‘zwevend hofje’ met rijtjeshuizen. Het gehele complex bestaat uit sociale huurwoningen. Gemeenten geven de voorkeur aan hoogbouw om in de groeiende behoefte aan woningen te voorzien. Er moet zoveel mogelijk gebouwd worden op bestaande locaties, is de wens van veel gemeentebesturen. Maar projectontwikkelaars willen juist diversiteit omdat daar behoefte aan is. Daarom is er volgens de beroepsgroep niet aan te ontkomen om nieuwe wijken aan de randen van steden en dorpen te creëren. Het hoeven geen nieuwe Vinex wijken te worden, er kan gekozen worden voor meer diversiteit als het om het woningaanbod gaat.

190 woningen op voormalig Philipsterrein

Op een voormalig terrein van Philips in Eindhoven is een complete woonwijk gerealiseerd. Onderdeel daarvan is Haasje Over, een woontoren met lofts. 136 daarvan bevinden zich in de toren, de overige 54 woningen zijn gebouwd op een zwevend deel dat is vastgemaakt aan de woontoren en daarnaast rust op het dak van een nabijgelegen fabriekshal waar tegenwoordig een skatebaan is gevestigd. Er zijn 46 kleine eengezinswoningen gebouwd op het ‘hofje in de lucht’ en 4 deelbare ‘friends woningen’. Het eerste zwevende hofje ter wereld is daarmee een feit. Alle woningen van het Haasje Over complex zijn sociale huurwoningen, bedoeld voor starters.

Eindhoven krijgt een woontoren met een zwevend hofje

Uniek bouwproject in Eindhoven

Haasje Over is een fraai staaltje architectuur in Eindhoven. Het complex is voorzien van oranje golfbeton wat het gebouw het aanzien geeft van huizen met pannendaken, zoals de arbeiderswoningen hadden in het vlakbij gelegen Philipsdorp. Er zijn twee royale openbare ruimtes, waarvan de grootste prima gebruikt kan worden voor feesten. Buiten zitten kan ook, want de zaal heeft een royaal terras dat uitloopt van de tiende verdieping van de woontoren naar het dak van de voormalige radiofabriek van Philips die inmiddels is bedekt met tuinen. De animo voor een woning in Haasje Over is groot.

Bron: NRC Next