EIB investeert in ziekenhuis Breda

19 oktober 2017

Bron: Het Financieele Dagblad

De Europese Investeringsbank (EIB) gaat de bouw van het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda met een lening van €100 mln ondersteunen.
Het Amphia krijgt als eerste Nederlandse ziekenhuis een langlopende lening van de EIB, via het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). ‘Langetermijnfinanciering is van enorm belang voor moderne gezondheidszorg in Nederland’, schrijft Pim van Ballekom, vice-president van de EIB.

Lening trekt ook andere investeerders aan

Deze lening maakt de investering voor andere investeerders ook interessanter. BNG, Rabobank en ING investeren ook mee. De totale investering bedraagt naar verwachting € 225 mln
Van belang waren de financiële gezondheid van het ziekenhuis en de verwachte voordelen voor de patiënten, stelt het EIB. Het nieuwe gebouw gaat de interne samenwerking in het ziekenhuis sterk verbeteren. Zeker ook voor (oudere) patiënten met meerdere aandoeningen zijn hierbij gebaat.
EU-garantie

EFSI is een initiatief van de Europese Commissie dat wordt beheerd door de EIB. Het heeft als doel de economische groei in Europa te stimuleren. EFSI biedt meer mogelijkheden om projecten in de zorgsector te financieren.