Drie inzichten voor een inspirerende zomer

8 juli 2024

De zomervakantie is bij uitstek een moment om te reflecteren op je leven. Met drie inspirerende quotes als leidraad, bespreek ik in deze blog hoe je richting kunt geven aan je persoonlijke ontwikkeling.

1. De schoonheid van het lege blad
Bruce Springsteen zingt over de schoonheid van het lege blad: een metafoor voor de mogelijkheden die het leven te bieden heeft. Met de naderende 75 jaar reflecteert hij op de keuzes die hij heeft gemaakt en de verhalen die hij nog wil schrijven.

Deze quote nodigt uit om stil te staan bij je eigen leven. Wat wil je de komende jaren bereiken? Welke dromen wil je waarmaken? Maak tijd om te dromen en te plannen, en vergeet niet om te genieten van de onbekende mogelijkheden die voor je liggen.

2. Leidinggeven aan jezelf

Hoogleraar Gabriël Anthonio benadrukt het belang van zelfreflectie. Door regelmatig tijd in te ruimen om te evalueren, kun je bewuster keuzes maken over je leven. Stel jezelf drie vragen:

1. Wat waardeer je aan jezelf en wil je behouden?
2. Wat stoort je en welk gedrag wil je stoppen?
3. Wat is iets nieuws dat je wilt leren?

Door kritisch naar jezelf te kijken, kun je je persoonlijke ontwikkeling sturen en een leven creëren dat bij je past.

3. De kunst van het leven
Kees van Ekris nuanceert de gedachte van continue verandering en vooruitgang. Hij erkent dat er aspecten in het leven zijn die vaststaan, zoals je DNA, fysieke beperkingen en familiepatronen.

De kunst van het leven zit erin om te accepteren wat onveranderlijk is en je energie te richten op wat je wel kunt beïnvloeden. Maak vrede met de rode draden in je leven, zowel de positieve als de negatieve, en focus op het creëren van een zomers gevoel van voldoening.

Deze inzichten kunnen je helpen om tijdens je vakantie stil te staan bij je persoonlijke ontwikkeling. Door te reflecteren op je waarden, doelen en uitdagingen, kun je richting geven aan je leven en bewuste keuzes maken voor de toekomst.

Ik wens je een inspirerende en ontspannende zomer!

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.

Bron: nrc.nl