Van D66 tot BBB: biobased bouwen maakt opmars in verkiezingsprogramma’s

9 oktober 2023

Duurzame ambities in verkiezingsprogramma’s

In verkiezingsprogramma’s van diverse politieke partijen, van D66 tot BBB, staat de stimulering van biobased bouwen centraal. Natuurlijke materialen zoals hout, vlas, bamboe en hennep worden aangemoedigd voor bouw en isolatie. De groeiende aandacht voor biobased bouwen wordt deels toegeschreven aan lobby-inspanningen van klimaatkoplopers in de bouwsector.

Biobased bouwmateriaal moet meer natuurinclusief worden geproduceerdLobbyen voor klimaatvriendelijk bouwen

Norbert Schotte, medeoprichter van de Gideonsbeweging, bevestigt dat zijn groep klimaatkoplopers standpunten heeft gedeeld met politici, resulterend in de weerspiegeling van deze ideeën in verkiezingsprogramma’s. De focus ligt niet alleen op biobased bouwen maar omvat ook CO2-vriendelijke benaderingen zoals delen, splitsen, en transformeren van panden.

Ambitieuze plannen met biobased materialen

Biobased bouwen lijkt breed gesteund, maar de diepgang van de plannen varieert. Sommige partijen, zoals CDA en GroenLinks-PvdA, presenteren gedetailleerde doelen, terwijl anderen meer algemene steun uitspreken voor circulariteit en biobased materialen, zoals de VVD en D66.

Zorgen over uitvoering en schaalvergroting

Ondanks positieve geluiden zijn er zorgen over de daadwerkelijke uitvoering. Bas Boerboom, eigenaar van Boerboom Houtgroep, benadrukt dat politieke aandacht makkelijk blijft bij visies en niet per se resulteert in concrete stappen. Het aandeel biobased bouwmaterialen is nog klein, en opschalen blijft een uitdaging.

Rol van de overheid en bottom-up initiatieven

Ondernemer Thomas Pijnenborgh van Groene Bouwmaterialen benadrukt de noodzaak van bottom-up-initiatieven voor de transitie naar biobased bouwen, aangezien het overheidsbeleid traag evolueert. Hij ziet positieve signalen van professionalisering binnen biobased en ecobouwers en groeiende samenwerkingen.

Vertrouwen in nieuwe generatie politici

Norbert Schotte is optimistisch over de veranderingen en gelooft dat een nieuwe generatie politici in Den Haag beter begrijpt wat nodig is. Hij verwacht dat de politiek de transitie kan versnellen als ze de uitdaging serieus nemen. De komende verkiezingen zullen de daad bij het woord moeten voegen.

Bron: cobouw.nl