Corporaties te laat met isoleren en verduurzamen

29 februari 2024

Volgeboekte aannemers dreigen planning corporaties te dwarsbomen

Corporaties zijn te laat begonnen met het uitvragen van offertes voor hun verduurzamingsplannen, waardoor ze mogelijk hun deadlines niet gaan halen. Aannemers en installateurs zijn overbezet en kunnen de vraag amper aan.

Capaciteitsprobleem bij aannemersKostprijs verduurzamen woning vaak verwarrend

De oorzaken van de vertraging zijn complex. Aannemers kampen met een personeelstekort, waardoor ze minder projecten tegelijk kunnen uitvoeren. Bovendien kiezen ze liever voor meerjarige samenwerkingen met corporaties, waardoor nieuwe klanten soms teleurgesteld worden.

Tijdsdruk en uitdagingen

De tijd dringt, want corporaties hebben afgesproken om in 2028 geen woningen meer te verhuren met een energielabel E, F of G. Dit betekent dat er nog honderdduizenden woningen gerenoveerd moeten worden.

Naast de capaciteitsproblemen zijn er nog andere uitdagingen, zoals:

  • VvE’s: het is vaak lastig om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te overtuigen om mee te doen aan verduurzamingsplannen.
  • Monumenten: woningen met een monumentenstatus zijn uitgezonderd van de labelverplichting, waardoor er minder woningen verduurzaamd kunnen worden.
  • Gesprekeld bezit: corporaties hebben veel woningen die verspreid liggen tussen koopwoningen, waardoor het lastiger is om efficiënt te renoveren.

Verschil in tempo tussen corporaties

Er is een groot verschil in tempo tussen de corporaties. Sommige corporaties, zoals de Alliantie, zijn al vroeg begonnen met verduurzamen en hebben al veel woningen gerenoveerd. Andere corporaties, zoals de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), verwachten dat ze niet alle deadlines zullen halen.

Is snelle verduurzaming wel nodig?

Economen betwijfelen of het wel nodig is om zo snel zo veel te verduurzamen. Ze vrezen dat corporaties meer doen dan nodig is, ten koste van hun financiële gezondheid. Dit kan ten koste gaan van andere opgaven, zoals de nieuwbouw van sociale huurwoningen.

Bron: cobouw.nl